Hlavní obsah

Protesty vedou vandalové a sabotéři, hájil se syrský prezident

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrský prezident Bašár Asad v pondělí vystoupil na půdě damašské univerzity a hájil svůj tvrdý postup vůči protestům, které jeho zemí zmítají. Organizátory demonstrací označil za vandaly a sabotéry. Úřady stíhají přes 60 000 lidí. Asad současně připustil potřebu ústavních změn a naznačil i ochotu přehodnotit ustanovení o vedoucí úloze strany Baas.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad při vystoupení na univerzitě v Damašku.

Článek

„To, co se dnes děje, nemá nic společného s reformami, ale s vandalismem,“ řekl Asad a dodal, že „sabotéři“ musí být izolováni. „Nemůže být pokroku bez stability a reforem skrze vandalismus,“ poznamenal prezident během svého v pořadí třetího vystoupení od počátku protestů v březnu.

Nepokoje si podle humanitárních organizací vyžádaly smrt nejméně 1300 civilistů a více než 300 vojáků a policistů.

Asad vyjádřil nad smrtí nevinných, kteří se dali strhnout „malou frakcí“ rabiátů, lítost. Doplnil, že režim stíhá 64 000 podezřelých lidí. Někteří se prý již úřadům vydaly.

Současně by prezident rád viděl zahájení celonárodního dialogu o budoucnosti Sýrie, přičemž vyzval tisíce lidi, kteří v uplynulých dnech odešli do Turecka, aby se vrátili.

Prezident prohlásil, že zřídil další výbor, jenž má za úkol připravit plán reforem a přehodnotit ústavu. Naznačil též možnost zrušení výsadního postavení vládní strany Baas. Plán reforem má být dokončen do září. Ještě v srpnu chce Asad nové volby.

Reklama

Související témata:

Související články

V Sýrii umučili dalšího teenagera

Už druhý syrský teenager zadržený bezpečnostními silami, byl vrácen rodině mrtvý s patrnými stopami bití na těle. Patnáctiletý Tamír Mohammad Šaraj byl...

Syrská armáda dobyla hlavní povstalecké město

Syrské vládní jednotky dobyly v neděli zpět město Džisr aš-Šughúr na severozápadě země, které tři měsíce ovládali protivládní demonstranti a které bylo jejich...

Výběr článků

Načítám