Hlavní obsah

V Egyptě zatkli údajného agenta Mossadu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptská policie v neděli zatkla 27letého Ilana Grapela a obvinila ho, že je agentem izraelské tajné služby Mossad. Jeho rodina a přátelé to ale popírají. Izraelec, jenž má také americké občanství, je podle nich obyčejným studentem práv. Izrael sleduje spor s obavami, zda obvinění nesignalizuje další rozvolňování vztahů obou zemí.

Foto: Doron Golan_Jini, Reuters

Ilan Grapel na snímku z roku 2006

Článek

Egyptské úřady tvrdí, že Grapel je agentem, který se pokoušel při nedávné revoluci, jež vedla k pádu prezidenta Husního Mubaraka, vyvolat nepokoje. Státní agentura oznámila, že mladý muž do Egypta přicestoval krátce před vypuknutím protivládních protestů na konci ledna.

Na hlavním káhirském náměstí Osvobození, které bylo středobodem bouří, měl „podněcovat ke vzpouře, šířit fámy, hnát protestující do sporů s ozbrojenými silami a dopouštět se násilností“.

Grapelovi přátelé a rodina obvinění odmítají. Jeho matka a kamarád navíc tvrdí, že student práv z Atlanty, který v roce 2006 bojoval v libanonské válce a zajímá se o dění na Blízkém východě, přicestoval do Egypta teprve v květnu. V Egyptě spolupracoval s humanitární organizací, jež pomáhá uprchlíkům.

Spor sleduje s obavami Izrael, který s únorovým svržením Mubaraka přišel o klíčového spojence v arabském světě, napsala agentura AP. Od jeho pádu prozatímní vojenská vláda několikrát varovala před neupřesněnými „pokusy ze zahraničí“ destabilizovat zemi. „Doufám, že to neznačí nový směr, zmražení míru a začátek zastrašování,“ komentoval vývoj izraelský zákonodárce a bývalý ministr Benjamin ben Eliezer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám