Hlavní obsah

Hamás a Fatah se domluvily na přechodné vládě

Káhira
Aktualizováno

Soupeřící palestinská hnutí, mezinárodně uznávaný Fatah a radikální Hamás, ve středu podepsala dohodu o smíru, která obsahuje závazek vytvoření přechodné vlády a stanovuje datum voleb. Uvedly to agentura DPA a ČTK s odkazem na egyptská média. Mluvčí Hamásu podle Reuters řekl, že všechny sporné body byly vyřešeny.

Foto: Profimedia.cz

Stoupenci Fatahu

Článek

Dohody bylo dosaženo za egyptského zprostředkování. Podle egyptských zdrojů dohoda řeší většinu sporných bodů včetně zajištění bezpečnosti a voleb. Dohoda se týká také rekonstrukce Organizace pro osvobození Palestiny tak, aby se k ní Hamás mohl připojit.

Činitelé obou stran potvrdili agentuře Reuters, že bylo dosaženo počáteční dohody o ukončení čtyři roky trvající roztržky. Podle dohodnutého plánu by měla být v příštích dnech vytvořena přechodná jednotná vláda a měly by začít přípravy k prezidentským a parlamentním volbám, které by se konaly do roka. I když se dohoda týká i otázek zajištění bezpečnosti, není jasné, kdo bude bezpečnostní síly a milice obou stran  kontrolovat.

Hamás ovládá pásmo Gazy, odkud vytlačil Fatah. Ten vládne západnímu břehu Jordánu.

Hamás vyhrál v roce 2006 poslední palestinské volby a překvapivě porazil Fatah. Jeho vláda však čelila  velkým problémům, protože Hamás je označován za teroristickou organizaci. Po krizi se podařilo ustavit vládu zahrnující obě hnutí, ale ta záhy padla. Hamás pak silou ovládl Gazu a vytlačil odtamtud síly Fatahu.

Rozdělení palestinských území mezi soupeřící hnutí značně komplikovala mírový proces, protože Hamás dohody dojednané Fatahem neuznával a zastával radikálnější postoj. Hamás také stále odmítá uznat Izrael, který je z Gazy pravidelně ostřelován raketami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám