Hlavní obsah

Estonští cyklisté unesení v Libanonu prosí o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút/Tallin

Ve středu byl zveřejněn videozáznam, na kterém sedm estonských cyklistů, kteří byli unesení v Libanonu, prosí o pomoc, uvedla AP. Obracejí se na vůdce Libanonu, Saúdské Arábie, Jordánska a Francie, aby jim pomohli. Jsou v rukou únosců už měsíc.

Článek

Cyklisté ve sportovních oděvech říkají: „Prosím, pomozte nám.“ Jeden z nich dodává: „Je tu velmi obtížná situace, prosím, udělejte všechno, abychom se dostali domů."

Estonští cyklisté byli uneseni 23. března v údolí v Biká neznámou skupinou ozbrojených mužů v maskách.

Motiv únosu není znám. Není jasné, zda byl motivován politicky, nebo jde o jen o výkupné. Dává však vzpomenout na temné doby libanonské občanské války, kdy radikálové unášeli turisty a zasílali jejich videa i s požadavky.

Estonsko by pomohlo, ale nikdo nic nechce

Video také bylo zasláno estonskému ministerstvu zahraničí, které poté uvedlo v prohlášení: “Vypadá to, že všech sedm unesených Estonců naživu a jsou v pořádku.“ Ministerstvo současně uvedlo, že udělá vše, aby se Estonci dostali na svobodu, i když tápe, co vlastně dělat: „Žádné požadavky nebyly vzneseny vůči Estonsku ani vůči dalším zemím.“

K únosu se už dříve přihlásilo zcela neznámé Hnutí pro obnovu a reformu a žádalo výkupné. Neuvedlo ale ani jeho výši.

Podle agentury AP zahynul 11. dubna v přestřelce hlavní podezřelý z únosu a jeden policejní důstojník. Zabiti byli ve vesnici při syrských hranicích, kde je hodně radikálních sunnitů. Údajně bylo i několik lidí spojených s únosem zatčeno.

Podle některých informací jsou nyní unesení Estonci zadržováni na syrské straně společné hranice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám