Hlavní obsah

Devatenáctiletou blogerku v Sýrii poslali do vězení za špionáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrský soud v pondělí poslal na pět let za mříže 19letou blogerku. Dívka byla uznána vinnou ze špionáže pro cizí zemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Internetový zápisník Tál Mallúhíové se zabýval poezií a společenskými tématy, přičemž se dívka soustřeďovala na utrpení Palestinců, napsala agentura AP. Není jasné, zda její zatčení s blogem souvisí. Spojené státy a humanitární organizace však vyzvaly Damašek k propuštění Mallúhíové. Dívka je za mřížemi od předloňského prosince.

„Předala informace, které měly zůstat tajné,“ ozřejmil nejmenovaný zdroj od soudu důvod dívčina pondělního odsouzení. Mallúhíová podle něj byla shledána vinnou ze „styku s cizí zemí“. Zdroj neupřesnil, o jakou zemi jde, řekl však, že dívka měla dostat 15 let vězení, ale trest jí byl vzhledem k jejímu věku snížen.

Média v říjnu citovala anonymní zdroj, podle něhož měla dívčina činnost vést k útoku na syrského armádního důstojníka agenty země, pro kterou měla pracovat. Podle syrského listu Al-Watan se jednalo o Spojené státy, přičemž kontaktním úřadem pro Mallúhíovou měla být ambasáda v Káhiře, kde se terčem atentátu v listopadu 2009 stal syrský důstojník. Po útoku zůstal na vozíku.

Humanitární organizace upozorňují, že v Sýrii je běžná perzekuce politických oponentů prostřednictvím obvinění ze špionáže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám