Hlavní obsah

USA v Jemenu přišly o bezpilotního Predatora

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aden

U města Lavdar na jihu Jemenu se v úterý zřítil americký bezpilotní letoun Predator. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na tamní policii. Svědkové uvedli, že vrak ukořistili islámští radikálové.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Predator

Článek

Havarovaný Predator podle policie objevili místní obyvatelé, ale trosky odnesli radikálové. Letouny Predator mohou být vybaveny pozorovací technikou, ale i raketami. Americká armáda je využívá hlavně v Afghanistánu a Pákistánu.

V provincii Abján, kde se stroj zřítil, je stále aktivnější al-Káida. V Lavdaru byla minulý měsíc přepadena vojenská vozidla, přičemž zemřelo deset vojáků.

Deník The Washington Post informoval loni v listopadu, že USA nasadily proti radikálům v Jemenu Predatory. List s odkazem na zdroje z armády a tajných služeb napsal, že z nich nebylo vypáleno vzhledem k nedostatku spolehlivých informací o výskytu ozbrojenců.

Jemen upoutal americký zájem předloni v prosinci po nevydařeném bombovém útoku na letadlo nad Detroitem. Odnož Al-Káidy na Arabském poloostrově mladého atentátníka v letadle, jemuž výbušnina selhala, cvičila. Loni byly navíc z Jemenu do USA odeslány nálože v balíčcích, které byly objeveny v letadlech v Dubaji a Velké Británii.

Jemenská vláda se navíc potýká s odštěpeneckým hnutí na jihu a šíitskými povstalci na severu země.

Reklama

Výběr článků

Načítám