Hlavní obsah

Amnesty International kritizuje ČR kvůli dodávkám zbraní do Jemenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International kritizuje Jemen, že zneužívá bezpečnostních otázek k porušování lidských práv. Kritizuje také USA a EU, že rozsáhlá a nekritická podpora, kterou poskytují tamní vládě při boji proti terorismu, není namístě. Pouští se i do České republiky, která do Jemenu loni vyvezla vojenský materiál za více než deset milionů eur (248 miliónů korun).

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Policista v Saná

Článek

Organizace proto vyzývá české úřady, aby při povolování vývozu zbraní braly v úvahu rizika, která dodávky zbraní do nestabilního Jemenu doprovázejí.

Podle zprávy Amnesty International úřady prý pod záminkou boje proti terorismu mučí, zatýkají a unášejí oponenty vlády. Jemen bojuje jak s teroristy z al-Káidy, tak se šíitskými povstalci na severu země i separatisty na jihu.

Lidi, kteří nesouhlasí s vládou, včetně novinářů, pak pronásleduje, bije a týrá. Často je obviňuje z podpory separatistů nebo teroristů.

AI uvádí, že od roku 2009 bylo zabito nejméně 113 lidí při protiteroristických operacích. Od prosince se útoky zintenzivnily a mnohdy byli podezřelí rovnou zabíjeni.

Jemen je nyní hlavní základnou al-Káidy na Arabském poloostrově. Už v roce 2008 dvakrát zaútočila na americké velvyslanectví, které svému personálu nedoporučuje cestovat mimo Saná. V Jemenu byl také připravován neúspěšný atentát na letadlo do Detroitu, provedený po Vánocích.

ČR vyváží zbraně do Jemenu dlouhodobě a dělala to i v době, kdy USA řadily tuto zemi ke státům podporujícím terorismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám