Hlavní obsah

Iráčtí vzbouřenci přepadají nemocnice a berou v nich krev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Iráčtí vzbouřenci napojení na síť al-Káida přepadávají nemocnice a krevní banky, aby získali krev na transfuze pro své zraněné. Uvedli to iráčtí lékaři a zdravotníci ze sunnitských oblastí a napsal to v úterý americký list New York Times.

Článek

Podle iráckých zdravotníků jsou nemocnice a krevní banky už delší dobu přepadávány v provinciích a oblastech s převážně sunnitskou populací. Dříve nechávali své zraněné ošetřit přímo v nemocnicích, ale už nemají takovou moc, aby jim lékaři vyhověli a zraněné neudali.

Podle lékaře z provincie Anbár Hadada Hamáda se první útoky na krevní banky objevily už na počátku roku 2005, kdy se bojovníci Al-Káidy zmocnili velkého množství krve v nemocnici v Kaimu nedaleko syrské hranice. Od té doby se na místo ještě několikrát vrátili. Letos v létě úřady nemocnici na několik dní zavřely, když několik zaměstnanců nemocnice obdrželo výhrůžky smrtí za to, že nechtěli poskytnout krev a další pomoc.

Podle Iráčanů má al-Káida své lékaře. „Jeden pacient byl z naší nemocnice vzbouřenci unesen a pak zase propuštěn,“ řekl lékař Abú Harid z mosúlské nemocnice a dodal: „Obě jeho ruce byly amputovány velmi pečlivě, způsobem, jakým by to nedokázal čerstvý absolvent lékařské fakulty. To svědčí o tom, že vzbouřenci jsou odkázáni na to, aby si zraněné ošetřili sami.“

To potvrdil i jeden z rebelů: „Během velkých bitev džihádu jsme byli často zraněni, proto jsme se snažili být nezávislí, abych mudžahídové nepadali do rukou vetřelců.“ Tvrdil, že mají vlastní kliniku s lékaři a sestrami.

Krev berou vzbouřenci i policisté

Ahmad Džabárí z mosúlského zdravotnického úřadu uvedl, že nájezdy začaly v roce 2005 a tamní nemocnice se staly místem střetů mezi vzbouřenci, Američany a iráckými policejními silami: „Bezpečnostní síly začaly zatýkat zraněné, kteří byli v nemocnici, a tak začali vzbouřenci své zraněné odvážet na soukromá místa a začali si brát krev bez dovolení.

Jenže podobně postupují i policisté, kteří se obávají, že pro jejich příslušníky nejsou nemocnice dost bezpečné.

Abú Chazím z mosúlské krevní banky uvedl, že po atentátu na policejní stanici přijeli policisté a naplnili si tašky a krabice krevními konzervami. O hodinu později dorazili vzbouřenci a požadovali krev pro své zraněné. „Řekl jsem jim, že žádná nezbyla, že si policisté vzali veškerou. Rozzlobili se a hrozili, že nás zabijí a místo vyhodí do povětří, když nebudeme spolupracovat. Tak jsem z nouzových zásob dal dva pytlíky,“ uvedl Chazím.

Jiný zaměstnanec krevní banky Abú Karám uvádí dokonce případ, že si pro krev současně přijeli policisté i vzbouřenci: “Dva muži přišli a řekli, že jsou od státu a chtěli určitou krevní skupinu. Byl jsem vyděšený, protože poblíž stáli čtyři policisté, kteří přinesli zraněného kolegu. Myslel jsem si, že byli postřeleni v témže střetu, ale policisté kteří slyšeli konverzaci, nic neudělali. Zeptal jsem se proto dvojice, z jakého státu jsou a oni odpověděli z Islámského státu v Iráku (to je neuznaný útvar vyhlášení vzbouřenci napojenými na al-Káidu). Policisté se na mě smáli a řekli mi - teď nejsme připraveni se s nimi střetnou, čekají na nás naši zranění.

Úřady nic neví

Oficiální místa v Iráku ale uvedla, že o přepadech nemocnic nemají žádné zprávy. Zaměstnanci nemocnic listu řekli, že incidenty nehlásí, protože se obávají odvety iráckých bezpečnostních složek. O útocích na krevní banky neví ani americká armáda, podle níž v současnosti panuje v řadách Al-Káidy chaos a její členové zvažují další strategii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám