Hlavní obsah

Nechat se pokřtít jako Ježíš vodou z Jordánu je už nebezpečné

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jordán, řeka všech nadějí, jak se zpívá v jedné písni, je ve značně beznadějné situaci. Voda, kterou byl podle Nového zákona pokřtěn před dvěma tisíciletími Ježíš Nazaretský, je nebezpečně znečištěná, a ekologové se proto ve středu obrátili na úřady, aby zakázaly křtění v řece, která sem vábí věřící turisty.

Foto: Profimedia.cz

Křest ve vodách Jordánu nezřídka probíhá v podobě masových akcí za účasti desítek lidí.

Článek

"Přátelé Země Blízkého východu vyzývají úřady v oblasti, aby zakázaly křtění na dolním toku Jordánu, dokud se kvalita vody nedostane na standardní úroveň," uvádí se v prohlášení aktivistů. Křtění je spojeno nejen s poléváním vody, ale často i s ponořením celého těla, což představuje pro zúčastněné zdravotní riziko.

Dolní tok Jordánu podle aktivistů trpí dlouhodobě nepromyšleným hospodařením s vodou, kdy k řece přiléhající země - Izrael, Sýrie a Jordánsko - využívají její vodu k hospodářským a jiným účelů a zároveň tok nedostatečně chrání před znečišťováním.

Izrael i Jordánsko si dělají nárok na to, že právě na jejich území leží skutečné místo, kde byl Ježíš Nazaretský pokřtěn Janem Křtitelem, který tak symbolicky očišťoval své následovníky v očích Božích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám