Hlavní obsah

Rusko dodá palestinské samosprávě obrněné transportéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko v brzké době dodá palestinské samosprávě 50 obrněných transportérů, uvedl ve čtvrtek mluvčí ruského ministerstva zahraničí Andrej Něstěrenko. Moskva navrhla dodávku obrněnců už v roce 2005, Izrael s ní ale vyslovil souhlas až v roce 2008 po dohodě, že vozidla nebudou vybavena kulomety.

Foto: Fadi Arouri , Reuters

Izraelci zasahující proti palestinským radikálům

Článek

"V nadcházejících dnech bude dopraveno 50 obrněných transportérů do Jordánska. Poté budou předány palestinským bezpečnostním složkám na západním břehu (Jordánu)," uvedl Něstěrenko.

Izrael s původním plánem na dodávku vozidel nesouhlasil. Obával se, že by je Palestinci mohli použít při konfrontaci s izraelskou armádou, zejména kdyby se dostaly do rukou radikálního hnutí Hamás. Na západním břehu Jordánu ale jeho pozice není tak silná.

Rusové nakonec ustoupili izraelskému požadavku a na rozdíl od původní dohody s Palestinci nebudou transportéry vybaveny kulomety. Palestinští policisté u sebe budou moci mít jenom ruční zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám