Hlavní obsah

Americká armáda rozšíří tajné operace

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy rozšíří tajné operace na Blízkém východě, ve střední Asii a v oblasti Afrického rohu. Podle úterního vydání deníku The New York Times (NYT) o tom loni v září rozhodl velitel amerického centrálního velitelství generál David Petraeus.

Článek

Tajná sedmistránková direktiva, jejíž kopii měli reportéři k dispozici, má za cíl rozšíření tajných vojenských akcí za účelem narušení činnosti militantních organizací v Íránu, Saúdské Arábii, Somálsku, Jemenu a dalších zemích. Petraeus nařídil nasazení amerických speciálních sil ve spřátelených zemích i ve státech s nepřátelským režimem. Mají hlavně sbírat informace a navázat kontakty na místní úrovni.

Podle NYT aktivity navazují na kroky nařízené bývalým prezidentem Georgem W. Bushem, který vyslal jednotky mimo válečné oblasti. Nyní Američané chtějí být více systematičtí, přičemž sledují spíše dlouhodobé cíle. Nově vybudované sítě mají narušit činnost a porazit al-Káidu a další militantní organizace stejně jako připravit půdu pro potenciální budoucí útoky. Zdá se, že nařízení žádné konkrétní útoky neautorizuje.

Americký deník uvedl, že direktiva je dokladem snahy armády získat nezávislost na Ústřední zpravodajské službě CIA a dalších agenturách.

Někteří představitelé Pentagonu ale vyjádřili obavy, že nařízení s sebou nese rizika. Nové aktivity by podle nich mohly ohrozit vztahy se spřátelenými vládami jako například v Saúdské Arábii či v Jemenu. Jiní tvrdí, že by vojáci v případě chycení byli považováni za špióny a tudíž by se na ně nevztahovaly Ženevské úmluvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám