Hlavní obsah

Egyptský voják zemřel při palestinské střelbě na hranici

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Al Ariš
Aktualizováno

Jeden egyptský voják zemřel a nejméně osm Palestinců bylo zraněno při středečních nepokojích na hranici Egypta s pásmem Gazy. Palestinci protestovali proti blokování konvoje s humanitární pomocí egyptskou stranou. Voják byl zastřelen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při střelbě na palestinské hranici zemřel egyptský vojákVideo: Reuters

 
Článek

Podle serveru BBC se mezinárodní aktivisté snažili přes hranici do pásma Gazy dostat na 200 nákladních vozů s humanitární pomocí, ale Egypt některým vozidlům přejezd zakázal.

Nejprve v úterý nastaly střety aktivistů s policií v přístavu Al Ariš, kde bylo zraněno několik policistů i aktivistů. K hranici zase hnutí Hamás svolalo demonstraci a dav lidí začal házet na egyptské pohraničníky kameny. Když Egypťané zahájili varovnou střelbu, příslušníci Hamásu se snažili demonstraci ukončit tím, že začali střílet do vzduchu. V tom zasáhla egyptského vojáka kulka. Počet zraněných Palestinců stanovují agentury až na dvě desítky.

Izrael uvalil na pásmo Gazy přísnou blokádu, aby oslabil hnutí Hamás, a Egypt se k opatření připojil. Do pásma smí jen omezené množství základních potravin a léků.

Konvoj Viva Palestina organizoval britský poslanec George Galloway. Do Gazy bylo nakonec ve středu večer vpuštěno 158 nákladních vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám