Hlavní obsah

Írán potvrdil věznění cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán v pondělí potvdil, že mezi osobami zadrženými při protivládních demonstrací z 27. prosince jsou také cizinci. Zatčení odůvodnil tím, že tito lidé vedli "psychologickou válku" proti íránskému zřízení. Podle agentury Reuters to oznámila íránská televize.

Článek

"Několik cizinců bylo mezi osobami, zadrženými během svátku ášúrá. Vedli psychologickou válku proti státnímu zřízení. Do Íránu vstoupili dva dny před svátkem," řekl televizi ministr informací Haidar Moslehí.

Ministr neupřesnil, jaké státní příslušnosti zadržení cizinci jsou.

O svátku ášúrá začaly v Íránu několikadenní masové protivládní demonstrace přívrženců opozice, které pořádkové síly brutálně potlačily. Několik demonstrantů bylo zabito, mnoho zraněno nebo zadrženo. Podle opozičních webových stránek zahynulo osm lidí, mezi nimi i synovec opozičního předáka Míra Hosejna Músávího.

Podle tehdejších zpráv v Teheránu prý zmizel syrský novinář, který zpravodajsky kryl opoziční demonstrace v centru města. Jeho kolegové na úřadech zjistili, že není mezi mrtvými ani zraněnými, a soudí, že byl zadržen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám