Hlavní obsah

Íránský režim potlačuje protesty i najížděním aut do demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Video zveřejněné na internetu zachycuje, jak auto íránské policie v neděli bezohledně najíždělo do stoupenců opozice a minimálně jednoho z nich přejelo. Přestože teheránský režim popírá brutální potlačování protestů stoupenců opozice, amatérské snímky a videa pořízená mobilními telefony ukazují, jak se věci mají.

Článek

Krátký klip zveřejněný i na webu CNN ukazuje zelenobílé policejní auto vybavené drátěným hradlem jak najíždí do davu protestujících lidí na jedné z teheránských ulic, které se o víkendu staly dějištěm nových střetů mezi stoupenci opozice a příslušníky policie a prorežimních milicí.

Ne všem demonstrantům se podařilo odskočit a video ukazuje, jak auto přejíždí tělo člověka, který zůstal na silnici. Další protestující pak běží člověku na zemi pomoci. Ze záznamu není jasné, zda sražená osoba incident přežila. 

Jiné video, které získala CNN, pak ukazuje mrtvou ženu při tajném převozu z jedné nemocnice do bezpečí, aby ji nemohly identifikovat bezpečnostní síly. Mrtvou mělo srazit auto řízené fanatickými příslušníky milice Basídž. 

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, jehož kontroverzní znovuzvolení protesty odstartovalo, obvinil z provokování nepokojů Západ a především Spojené státy.

Teherán v minulých dnech sice přiznal, že si protesty vyžádaly oběti, ale v oficiálně tvrdil, že mezi mrtvými jsou hlavně policisté a pak teroristé. Fotografie a videa na internetu však ukazují, že policie do zástupů neozbrojených stoupenců opozice střílela.

Policie navíc zadržuje těla obětí s odůvodněním, že je nutné provést pitvu. Síly islámského režimu tak brání rodinám, aby mohly své mrtvé pohřbít do 24 hodin podle muslimských zvyků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám