Hlavní obsah

Bin Ládinova rodina se schovává v Íránu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nejbližší příbuzní Usámy bin Ládina, kteří v době leteckých útoků na Spojené státy z 11. září 2001 zmizeli v Afghánistánu, žijí na utajeném místě v Íránu. Je mezi nimi bin Ládinova žena a jejich děti. Ve středu o tom informoval britský deník The Times s odkazem na Umara bin Ládina.

Článek

O rodině strůjce teroristických útoků se osm let nic neví a zprávy naznačovaly, že některé bin Ládinovy děti byly zabity při náletech a jiné bojují s povstalci.

Bin Ládinův syn teď ale Timesům řekl, že se minulý měsíc dozvěděl, že rodina včetně jedné z bin Ládinových žen, šesti dětí a 11 vnoučat, žije v přísně střeženém objektu u Teheránu a má zakázaný kontakt s vnějším světem. Přimlouvá se proto za jejich propuštění, popisuje je jako zapomenuté oběti 11. září.

Íránská vláda nevěděla, co s tak velkou skupinou lidí, o kterou nikdo nestál, udělat, tak se ji snažila uchránit. Za to jim moc vděčíme a z celého srdce Íránu děkujeme.
Umar bin Ládin

Umar tvrdí, že dosud neměl tušení, zda jsou jeho sourozenci naživu, dokud mu v listopadu nezavolali. Řekli mu, že z Afghánistánu uprchli krátce před útoky na USA a íránskou hranici přešli pěšky. Byli umístěni do objektu u Teheránu, z nichž jim strážci s výjimkami nedovolí vyjít s tím, že to je nebezpečné. Sourozencům v té době bylo od sedmi do dvaceti let.

Bin Ládinův syn Saad je údajně naživu

Spekulovalo se, že tehdy 17letý Muhammad je nyní druhým velitelem al-Káidy a o tři roky starší Saad plánoval teroristické útoky, dokud údajně před 18 měsíci nezemřel při náletu amerického bezpilotního stroje. Příbuzní však Umarovi řekli, že je Saad stále naživu a s nimi. Před necelým rokem prý uprchl, aby našel svou matku (traduje se, že bin Ládin měl nejméně tři ženy).

Později během jednoho z řídkých výletů za nákupy uprchla i dcera Imam. Uchýlila se na ambasádu Saúdské Arábie, kde čeká na povolení opustit Írán.

V objektu je prý několik rodin a jeden z Umarových bratrů se tam dokonce oženil a s manželkou mají děti.

Nevinné oběti souzené za otcovy hříchy

Umar bin Ládin, který s otcem žil v súdánském a afghánském exilu, doufá, že rodina dostane povolení Írán opustit a připojit se k jeho matce, bratrovi a dvěma sestrám v Sýrii, nebo k němu a jeho ženě v Kataru.

Usáma bin Ládin

Narodil se v saúdskoarabském Rijádu v rodině bohatého stavitele s úzkými vazbami na saúdskou královskou rodinu. V rozhovoru pro televizní stanici Al Džazíra udal 10. březen 1957 jako datum svého narození.

Byl vychován devótním sunnitou. V 70. letech se poprvé setkal s radikálním učením Muslimského bratrstva. Podle některých zpráv vystudoval inženýrství, podle jiných školu nedokončil. Má také neformální vzdělání v islámské jurisdikci, náboženství v semináři nikdy formálně nestudoval.

Během sovětské invaze do Afghánistánu v 80. letech bin Ládin sponzoroval ozbrojený odpor muslimských mudžahidů. Zásadním se pro něj později stalo setkání s egyptským medikem Ajmánem Zaváhrím, jenž z domovské země uprchl před perzekucí. Zaváhrí se stává bin Ládinovým mentorem a bin Ládin sponzoruje řadu pumových útoků na západní a "zkorumpované muslimské" cíle.

Poté, co jej Saúdská Arábie v roce 1994 zbavila občanství, mu azyl poskytoval Súdán, Pákistán a Afghánistán. Po svržení afghánského vládního hnutí Tálibán Američany v roce 2001 bin Ládin, jehož USA považují za strůjce leteckých útoků na americké půdě v září 2001, uprchl do horské oblasti při pákistánsko-afghánské hranici. 

Téměř dva metry vysoký bin Ládin má údajně tři ženy a jednou se rozvedl. Podle různých zdrojů má 12 až 24 dětí.

„Jsou jen nevinnými oběťmi, stejně jako každý, koho zasáhly strašné události z 11. září 2001 a 7. července 2005. Tyto děti nikdy neublížily jediné duši, nikdy se neučily, jak zacházet se zbraní a nebyly součástí al-Káidy. Chceme jen být pohromadě jako rodina. Někoho to může rozladit, ale děti nemohou být souzeny skrze hříchy jejich otce,“ uvedl bin Ládin.

Reklama

Výběr článků

Načítám