Hlavní obsah

Izrael vyzval Palestince k obnovení mírových jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli vyzval Palestince, aby se zapojili do mírového dialogu bez předběžných podmínek. Připojil se tak k výzvě, kterou ve stejném duchu pronesla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Článek

"Pevně doufám, že Palestinci pochopí, že se musejí zapojit do mírového procesu, jelikož je to v jejich zájmu stejně jako v našem," prohlásil Netanjahu na zasedání rady ministrů.

"Pro obnovení mírového procesu usnadňujeme každodenní život Palestinců a prokázali jsme odhodlání udělat, co žádná jiná izraelská vláda neudělala od zahájení procesu před šesti lety," řekl premiér.

Clintonová podpořila Izrael

Clintonová v sobotu v Jeruzalémě vyslovila podporu žádosti Izraele, aby byly co nejrychleji a bez podmínek obnoveny mírové rozhovory s Palestinci, kteří návrh odmítají, pokud Izrael nezastaví veškerou výstavbu osad na západním břehu Jordánu.

Ministryně rovněž zdůraznila, že Netanjahuovy návrhy o omezení výstavby, respektive zastavení nové výstavby v Předjordánsku jsou "bezprecedentní": "Chtěla bych vidět obě strany, jak zahajují jednání co nejdříve."

Palestinské vedení také dnes zopakovalo postoj, že výstavba židovských osad v Předjordánsku zůstává "hlavní překážkou" obnovy mírových rozhovorů.

"Izrael by neměl mít sebemenší výmluvu pro pokračování výstavby. My soudíme, že veškeré kolonizační aktivity jsou nezákonné," prohlásil mluvčí předsedy palestinské samosprávy Nabíl abú Rudajná. "To je hlavní překážka na cestě k míru. Izrael musí zastavit veškeré kolonizační aktivity okamžitě a bez hledání výmluv," dodal.

Izrael navzdory tlaku mezinárodního společenství odmítá výstavbu zastavit úplně. Naopak označuje palestinský požadavek za "záminku a překážku" pro obnovení mírových jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám