Hlavní obsah

Elektrický proud zabil ve sprše v Iráku dalšího Američana

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Bagdád

Špatně provedená elektroinstalace na amerických základnách v Iráku si vyžádala další oběť. Pětadvacetiletý zaměstnanec ministerstva zahraničí Adam Hermanson zemřel 1. září, uvedla v úterý jeho žena Janine, citovaná ABC, s tím, že podle předběžného zjištění ho zabil elektrický proud.

Foto: Mohanned Faisal , Reuters

Američtí a iráčti vojáci na základně ve Fallúdži

Článek

Jeho smrt potvrdila i společnost Triple Canopy, která v Iráku slouží jako ochranka pro zaměstnance ministerstva zahraničí. Příčinu jeho smrti ale nekomentovala, dokud nebude uzavřeno vyšetřování. Stejně postupovalo i ministerstvo.

Ve sprchách na amerických základnách v Iráku zabil elektrický proud od začátku války nejméně tři vojáky. Další zemřeli při obsluze myček a praček. Od začátku invaze do Iráku v roce 2003 do ledna 2009 zahynulo podle zprávy amerického ministerstva obrany na následky úrazu elektrickým proudem 18 amerických vojáků. Od září 2006 do července 2008 utrpělo úraz elektrickým proudem na amerických základnách v Iráku 231 vojáků. [celá zpráva]

Na vině bylo špatné provedení elektroinstalací, které neodpovídaly normě. Nyní se provádí inspekce 90 000 elektrických zařízení a rozvodů v Iráku, které montovala houstonská firma KBR.

Rodina je smrtí Adama Hermansona zdrcena. „Víme, že Adam byl silný jako tank,“ řekla jeho matka Patricia, která dodala: „Měl dobré zdraví.“ Rodina je zasažena absurdním faktem, že zahynul na tak bezpečném místě, jako je sprcha. Muž byl už na své čtvrté misi, předtím sloužil na základně v Uzbekistánu.

Jeho žena, sloužící u letectva, je v šoku, v neděli oslavili čtvrté výročí svatby a plánovali, že si koupí po návratu do USA dům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám