Hlavní obsah

Na amerických základnách v Iráku zabíjí elektrický proud

Novinky,
SAN ANTONIO/WASHINGTON

Úrazy elektrickým proudem jsou jedním z velkých problémů na amerických základnách v Iráku. V posledních dvou letech každý třetí den utrpěl americký voják v Iráku úraz elektrickým proudem. Od začátku invaze do Iráku v roce 2003 zahynulo 18 amerických vojáků na následky úrazu elektrickým proudem, uvedla zpráva amerického ministerstva obrany, kterou v pátek citovala CNN.

Článek

Od září 2006 do července 2008 utrpěl úraz elektrickým proudem na amerických základnách v Iráku 231 voják. Důvodem byl většinou špatně provedený rozvod elektrického proudu. Ze zprávy plyne, že v rozvodech na většině amerických základen jsou "závady, které ohrožují, život, zdraví i bezpečnost lidí na základnách". Často chybělo u rozvodu uzemnění.

Všechny rozvody dělala jedna firmy

Ve všech případech jde o rozvody, které provedla armádou najatá houstonská firma KBR.

„Vláda zjistila systematická selhání KBR při adekvátním uzemnění a propojení vedení. Selhání přispívají k tomu, že posádka v oblasti utrpěla úrazy elektrickém proudem v budovách, kde rozvody prováděla KBR,“ uvádí zpráva. Na chyby podle 45stránkové zprávy přitom poukazovaly už tři nezávislé inspekční týmy.

Z úrazů vyvolala největší rozruch smrt několikrát vyznamenaného 24letého seržanta Zelených baretů Ryana Masetha. Elektrický proud jej zabil, když se sprchoval na americké základně v Bagdádu 2. ledna 2008. Problémy přitom přetrvávaly i po jeho smrti.

Zatím posledním zraněným je voják Justin Schults který utrpěl popáleny třetího stupně na třinácti procentech svého těla. Úraz elektrickým proudem utrpěl ve sprše na americké základně v Iráku.

KBR se ale pro CNN k problému odmítla vyjádřit, protože dosud zprávu neviděla. Už dříve ale popřela jakékoli spojení mezi úrazy elektrickým proudem a prací svých zaměstnanců. Po smrti Masetha uvedl: „Šetření KBR neprokázalo žádné důkazy, že by KBR byla odpovědná za smrt seržanta Masetha.“

Senátor Robert Casey ale jasně uvedl, že na vidě je KBR. „Nyní víme, že KBR selhala i v tom, aby splnila základní požadavky kontraktu, přestože dostala miliardy dolarů od amerických daňových poplatníků.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám