Hlavní obsah

Čeští vojáci dostanou izraelský výcvik, dohodl Barták s Barakem

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták se v pondělí v Tel Avivu dohodl se svým izraelským protějškem Ehudem Barakem na spolupráci mimo jiné také při výcviku svých jednotek Armády České republiky a Izraelských obranných sil. Informoval o tom Novinky mluvčí rezortu obrany Andrej Čírtek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Martin Barták

Článek

Oba vicepremiéři se dohodli i na spolupráci v rámci výzkumných projektů v oblasti vyzbrojování a na výměně informací.

"Vicepremiéři podepsali memorandum o porozumění, které posouvá spolupráci mezi Českou republikou a Izraelem v oblasti obrany na novou úroveň. Memorandum vytváří rámec pro sdílení informací z bezpečnostní oblasti, spolupráci na výzkumných projektech v oblasti vyzbrojování i výcvik jednotek Armády České republiky a Izraelských obranných sil na území druhého státu,“ uvedl Čírtek.

Podle něj se oba státníci zabývali i otázkou bezpečnostní situace v regionu. Hlavní hrozbou je jaderný program Íránu, shodli se vicepremiéři.  

Jedním z budoucích cvičišť českých vojáků by mohla být i izraelská výcviková základna specializovaná na trénink protiteroristických operací Camp Adam, kterou Barták po vzájemných rozhovorech navštívil.

Barták se ještě v pondělí večer zastaví na českém velvyslanectví v Tel Avivu a udělí zde medaili veteránům izraelské armády, kteří v letech 1947 až 1949 v rámci pomoci bývalého Československa nově vzniklému státu Izrael absolvovali na našem území speciální vojenský výcvik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám