Hlavní obsah

Irácký novinář, který hodil boty po Bushovi, bude propuštěn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácký novinář Muntadar Zajdí, který loni v prosinci na tiskové konferenci v Bagdádu hodil botami po tehdejším americkém prezidentovi Georgi Bushovi, bude příští měsíc propuštěn z vězení. Informoval o tom v sobotu jeho právník, kterého citovala agentura AP.

Foto: Reuters

Muntadar Zajdí

Článek

Soud podle advokáta Karíma Šudžajrího oznámil, že Zajdí bude propuštěn 14. září, tři měsíce před vypršením trestu. Soudní úředníci sdělení zatím nepotvrdili.

Zajdí byl v polovině března odsouzen ke třem letům vězení, rozsudek však byl v dubnu zmírněn na jeden rok, protože novinář nebyl nikdy předtím trestně stíhán. Třicetiletý novinář pracující pro televizní stanici Al-Bagdadíja mrštil boty po Bushovi na tiskové konferenci 14. prosince v Bagdádu, kam se Bush přijel rozloučit před lednovým vypršením svého mandátu.

"Tady máš polibek na rozloučenou, ty pse," vykřikl tehdy Zajdí, než ho srazili na zem kolegové a ochranka. Bush oběma hozeným botám uhnul, takže nebyl zasažen.

Zajdí, jemuž za útok na zahraniční hlavu státu hrozil podle iráckých zákonů až patnáctiletý trest, trval na své nevině. Svůj čin vysvětlil jako přirozenou reakci na zločiny spáchané na iráckých lidech. Jeho čin vzbudil v muslimském světě ohromný ohlas, v řadě arabských zemí se demonstrovalo za jeho propuštění a záznam incidentu se na Blízkém východě opakovaně pouštěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám