Hlavní obsah

Pákistánský Taliban potvrdil, že někdejší vůdce Mahsúd je mrtev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánský Tálibán v úterý poprvé oficiálně oznámil, že jeho někdejší velitel Baitulláh Mahsúd je mrtvý. Uvedla to agentura AP. Podle této organizace podlehl v neděli zraněním po americkém náletu z počátku srpna. Nezahynul tak prý při útoku, jak Washington i pákistánská rozvědka předpokládaly.

Článek

"Byl zraněn. Utrpěl zranění při útoku bezpilotního stroje a mučednicky zemřel před dvěma dny," oznámil telefonicky agentuře AP nový šéf pákistánského Tálibánu Hakimulláh Mahsúd.

Vzápětí předal hovor svému spolubojovníkovi Valímu Rahmánovi, který Mahsúdovu smrt rovněž potvrdil. Rahmán se zřejmě rovněž ucházel o vedení pákistánského Tálibánu. Podle Mahsúda má jejich společné oznámení smrti bývalého vůdce vyvrátit spekulace o neshodách v čele Tálibánu.

Kolem data smrti jsou ale stále nejasnosti. Již před týdnem, tedy několik dní předtím, než měl podle Tálibánu Mahsúd zemřít, potvrdil smrt muže zadržený mluvčí Tálibánu Maulví Umar. To by odpovídalo verzi Washingtonu, že zemřel dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám