Hlavní obsah

Sériová exploze pěti aut s výbušninami zabila v Kandaháru 41 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandahár
Aktualizováno

Mohutná exploze v jihoafghánském Kandaháru si v úterý vyžádala 41 mrtvých. Oznámila to agentura AP s odvoláním na lékařské zdroje. Dalších nejméně 66 civilistů je zraněno. Nová bilance obětí byla zveřejněna v noci na středu, původní uváděla 36 mrtvých.

Článek

Podle agentury AP, odvolávající se na Ahmada Valího Karzáího, bratra prezidenta Hamída Karzáího, se nachází epicentrum výbuchu u sídla kandahárské zpravodajské služby či tamní provinční rady.

Podle zdroje z radnice explodovalo zároveň pět automobilů napěchovaných výbušninami. Radní Hadži Agha Laladží soudí, že útok byl namířen proti japonské stavební společnosti, která si většinou najímá pákistánské inženýry.

V několika posledních letech podnikla islámská radikální organizace Tálibán v Kandaháru několik mocných útoků. Kandahár je jejím duchovním domovem.

Podle agentury AFP jde o nejvražednější výbuch v zemi od sebevražedného atentátu u indické ambasády v Kábulu 7. července 2008, který usmrtil 60 osob. Reportér AP prý neviděl v Kandaháru nic podobného posledních osm let, co zde žije.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám