Hlavní obsah

Abbás na historickém sjezdu Fatahu zdůraznil právo Palestinců na odpor

Právo, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Betlém

Právo Palestinců na odpor vůči izraelské okupaci potvrdil v úterý předseda palestinské autonomie Mahmúd Abbás na sjezdu svého hnutí Fatah. Sjezd začal v pondělí v Betlémě na západním břehu Jordánu. Jde o první sjezd této formace po dvaceti letech.

Článek

"Naše orientace na mír neznamená, že budeme bezmocně přihlížet destruktivnímu narušování mírového procesu,“ zdůraznil Abbás ve dvouhodinovém projevu před dvěma tisíci delegáty ve zřejmé narážce na politiku izraelské pravicové premiéra Benjamina Netanjahua.

Zopakoval požadavek na vznik samostatného palestinského státu v hranicích z roku 1967 a východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Protože v tomto existuje mezinárodní konsens, je jeho ustavení podle Abbáse jen otázkou času. "Jakmile bude náš problém vyřešen, bude vyřešen i problém tohoto světa,“ dodal Abbás.

Cílem třídenního jednání sjezdu je obnovit vedení a politický program strany, která je oslabena soupeřením s palestinským islamistickým hnutím Hamás. Abbás v této souvislosti připustil, že jeho hnutí chybovalo a potřebuje "nový začátek“.

"Kvůli blokování mírového procesu, ale také kvůli našim chybám, našemu chování, lidmi odmítanému, našemu chabému výkonu, našemu vzdálení se pulsu ulice a našemu nedostatku kázně jsme prohráli parlamentní volby (v roce 2006) a poté přišli o Gazu,“ prohlásil Abbás.

Delegáty z Gazy Hamás nepustil

Hnutí Fatah, které založil někdejší palestinský předák Jásir Arafat, ovládalo palestinskou autonomii od roku 1994 do roku 2006, kdy jej překvapivě porazil v parlamentních volbách Hamás. Ten poté zcela ovládl pásmo Gazy a tamním asi 400 delegátům Fatahu nyní dokonce zabránil odjet na sjezd do Betléma.

"Tento sjezd bude historickým zlomem. Buď Fatah ukáže schopnost se reformovat, omlazovat a zavádět změny na základě poučení se ze svých chyb, nebo bude pokračovat ve svém úpadku a stane se pouhou stranou palestinské autonomie, aniž by uskutečnila svůj cíl národního osvobození,“ řekl analytik Haní Masrí.

Fatah ztrácí v posledních letech váhu a věrohodnost nejen ztrátou kontroly nad pásmem Gazy. V očích mnohých Palestinců poškozuje stranu také to, že po letech ozbrojeného boje proti židovskému státu začalo hnutí prosazovat politické řešení konfliktu s Izraelem, přičemž izraelsko-palestinská mírová jednání zvlášť nepokročila a nyní jsou na mrtvém bodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám