Hlavní obsah

V Iráku u íránských hranic zadrželi tři Američany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sulajmáníja
Aktualizováno

Kurdské úřady na severu Iráku v sobotu potvrdily, že Írán zadržuje tři Američany, kteří zřejmě v rámci turistiky zabloudili na íránské území. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Helmiy al-Azawi , Reuters

Americké jednotky v Iráku

Článek

Tři Američané, které íránské úřady zadržely již v pátek, vystoupili na horu na hranicích s Íránem, přestože je policie varovala, aby tak nečinili. Uvedl to dnes šéf tiskového střediska pro všeobecné bezpečnostní služby v iráckém Kurdistánu Bačro Ahmad.

Čtveřice turistů přijela do města Sulajmáníja ve středu z Irbílu, hlavního města kurdské oblasti těšící se v rámci Iráku značné autonomii. Ve čtvrtek se tři ze skupiny vydali do turistického letoviska Ahmad Aua známého svými vodopády, které leží asi 150 kilometrů od Sulajmáníje v blízkosti íránské hranice, která tu není viditelně vyznačena. Čtvrtý člen skupiny byl nemocný a zůstal v Sulajmáníji.

"Volali svému kamarádovi do Sulajmáníje a říkali mu: 'Máme problémy, zadrželi nás vojáci, kteří nemluví kurdsky ani arabsky'," řekl agentuře Reuters Kadr Hamadžán, policejní důstojník ze Sulajmáníje.

Skupina s sebou nemá žádné průvodce, ochranku ani tlumočníky, ale jeden z trojice údajně mluví arabsky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám