Hlavní obsah

Íránská milice odváží zraněné demonstranty z nemocnic pryč

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Íránci zranění při protestech proti znovuzvolení Mahmúda Ahmadínežáda prezidentem jsou z nemocnic unášeni milicemi basídž. Uvedla to v neděli stanice CNN s odkazem na organizaci Amnesty International (AI).

Článek

„Čekají na ně,“ řekl stanici představitel AI Banafsheh Akhlaghi s tím, že jeho organizace má k dispozici množství svědectví lidí, kteří z Íránu v posledních dnech uprchli. Milice prý lékařům zakázaly zraněné demonstranty identifikovat a evidovat a nemají se ptát po původech zranění. Příbuzní prý nemohou své blízké v nemocnicích nalézt. Jakmile je pacient ošetřen, milice ho odveze na neznámé místo.

Organizace Human Rights Watch už v sobotu uvedla, že milice basídž útočí na majetek opozice, který ničí. Do domů vnikají v noci a zadržené  bijí a mučí.

CNN dodala, že také jí se přihlásili svědkové, které nařčení potvrzují. Jedním z nich byla žena, která údajně do Spojených států přiletěla se zlomeným kotníkem a palcem. Řekla, že byla zraněna při shromáždění a bála se jít do nemocnice. Jeden lékař ji ošetřil u ní doma.

Po "nejférovějších volbách" vlna zatýkání a represe

Íránem zmítají nepokoje od prezidentských voleb z 12. června, v nichž měl podle oficiálních výsledků s výrazným náskokem znovu zvítězit Ahmadínežád. Reformista Mír Hosejn Músáví však tvrdí, že vyhrál on. Íránské úřady oznámily, že volby byly nejférovější za posledních 30 let. Músáví spolu s dalším neúspěšným kandidátem Mahdím Karrúbím odmítli částečné přepočítání hlasů.

Protesty si vyžádaly nejméně 17 mrtvých a Amnesty International potvrdila mimo jiné také zatčení 70 akademiků, kteří sympatizovali s opozicí, a osmi politiků, většinou představitelů administrativy bývalého prezidenta Mohammada Chatámího.

Server BBC v neděli s odkazem na íránskou agenturu Fars informoval také o zatčení osmi zaměstnanců britské ambasády v Teheránu. Údajně se podíleli na povolebních nepokojích. Všichni jsou místní. Teherán tento týden vyhostil dva britské diplomaty a to samé udělala v případě íránského zastoupení Velká Británie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám