Hlavní obsah

Íránská vláda si předvolala diplomatický sbor EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán/Praha

Íránská vláda si v neděli předvolala na ministerstvo zahraničí diplomatické zástupce 27 členů Evropské unie v Teheránu k objasnění postoje jejich zemí k povolebním událostem v Íránu. Řekl to český ministr zahraničí Jan Kohout, podle něhož EU musí vypracovat společné prohlášení k aktuální situaci v Íránu.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Demonstrace na podporu íránské opozice v Berlíně.

Článek

"Íránská vláda dnes předvolala na ministerstvo zahraničí českého chargé d´affaires (Josefa Havlase) a 26 jeho kolegů ze zastupitelských úřadů Evropské unie v Teheránu," řekl Kohout v pořadu ČT 1 Otázky Václava Moravce. "Je naprosto jasné, že EU musí ještě dnes večer nebo nejpozději v pondělí" vypracovat společné prohlášení k aktuální situaci a povolebnímu vývoji v Íránu, uvedl.

Jak upřesnil, nebyl před odjezdem do televize ještě informován o podrobnostech schůzky na teheránském ministerstvu zahraničí. O předvolání chargé d´afaires Havlase a jeho kolegů prý ale věděl z několika dopoledních telefonátů.

Předvolání diplomatického sboru EU v Teheránu potvrdil rádiu Impuls mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka. Unie podle něj zvažuje buď společné prohlášení států Evropské unie, nebo prohlášení za předsednictví, tedy za Českou republiku v rámci EU, ve vztahu k vývoji a k aktuální situaci po íránských prezidentských volbách.

Íránské vedení obviňuje Západ, zejména pak Británii a Spojené státy, z "vměšování" do vnitřních záležitostí země kvůli jejich reakcím na poslední události v Íránu. Proti tomu se v posledních dnech shodně vyslovili jak nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, tak i ministr zahraničí Manúčehr Mottakí a znovuzvolený prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Představitelé kritizovaných států se ohradili

Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli vyzvala íránské představitele, aby povolili poklidné protesty, nepoužívali proti demonstrantům sílu, propustili zadržené stoupence opozice a umožnili, aby o situaci mohla informovat nezávislá média.

Britský ministr zahraničí David Miliband odmítl výzvu prezidenta Ahmadínežáda, aby se Británie a Spojené státy přestaly vměšovat do vnitřních záležitostí Íránu. Odmítl také obvinění, že cizí země ovlivňují účastníky demonstrací proti výsledkům prezidentských voleb. "Británie trvá na tom, že je na Íráncích, aby si vybrali svoji vládu, a že je na íránských úřadech, aby zajistily spravedlivý výsledek voleb a ochranu svých vlastních lidí," řekl Miliband.

K zastavení všech "násilných a nespravedlivých akcí proti vlastnímu lidu" vyzval v sobotu íránskou vládu americký prezident Barack Obama. Univerzální práva shromažďování a svobodného vyjadřování názorů musejí být respektována a Spojené státy stojí na straně všech, kdo usilují o využívání těchto práv, řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám