Hlavní obsah

Policie v Íránu zasáhla proti demonstrantům, Músáví žádá anulaci voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Policie v sobotu v Teheránu zasáhla vůči účastníkům demonstrace bouřícím se proti výsledkům prezidentských voleb. Podle agentury Reuters, která se odvolává na svědka, přitom použila slzný plyn a vodní děla. při střetech bylo podle očitých svědků zraněno až 60 osob. Musáví nadále trvá na anulování voleb.

Foto: Stringer/Iran, Reuters

Demonstranti pochodují ulicemi Teheránu.

Článek

Podle odhadů svědků se u areálu Teheránské univerzity shromáždilo asi tři tisíce lidí, kteří se snaží projít na blízké náměstí Engheláb. V tom jim brání tisíce policistů a příslušníků pořádkových sil, kteří přístupové cesty na náměstí blokují, demonstranty údajně srážejí z chodníků do vozovky a bijí je.  

Foto: Stringer/Iran, Reuters

Tyto dvě miniaturní fotografie umístěné na jednom blogu jsou zatím jedinou ukázkou toho, jak se policisté v sobotu připravovali v íránských ulicích.

Očití svědci tvrdili agentuře AP, že policie a provládní milicionáři vážně zranili 50 až 60 demonstrantů, kteří byli odvezeni do nemocnice. Nad centrem Teheránu přelétávají helikoptéry, ulicemi projíždějí sanitky a nad městem se vznáší temný dým, líčí svědci. Policie podle nich obklíčila budovu Teheránské univerzity, studenti uvěznění uvnitř prý provolávají "Smrt diktátorovi" a "Smrt diktatuře".  

Nepokoje se šíří Teheránem

Stoupenci poraženého reformního kandidáta Míra Hosejna Músávího podle svědka agentury Reuters zapálili budovu v jižní části Teheránu užívanou podporovateli znovuzvoleného prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Policie údajně střílí do vzduchu s cílem rozehnat stoupence soupeřících táborů.

Další svědci hovoří o srážkách policistů s tisíci demonstranty u náměstí Azádí, vzdáleného asi čtyři kilometry od náměstí Engheláb. Plná protestujících lidí je prý i třída spojující obě náměstí.  

Músáví: Spiknutí bylo plánováno měsíce předem

Músáví se šance na přepočítání hlasů nevzdává. V dopise radě dohlížitelů trvá na anulování voleb. Podle něj bylo zmanipulování nedávných prezidentských voleb naplánováno měsíce předem. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

Zástupce velitele íránské policie už předem varoval, že policie tvrdě zasáhne proti demonstracím kritickým k nedávným prezidentským volbám. Opozice, která výsledky hlasování zpochybňuje, na sobotní odpoledne i přes zákaz z nejvyšších míst plánovala v Teheránu další protestní shromáždění. Nakonec je odvolala, přesto opoziční stoupenci vyšli do ulic.

Nedostali svolení k demonstraci

Strana Mahdího Karrúbího, poraženého kandidáta demonstraci zrušila, protože nedostala povolení k jejímu uspořádání. Rada dohlížitelů, která v sobotu jedná o stížnostech na údajnou neregulérnost voleb, je podle některých informací připravena přepočítat desetinu hlasů.

"Protože jsme nedostali povolení, plán ohledně demonstrace byl zrušen," citovala agentura Reuters mluvčího Karrúbího strany.

Opozice chce opakování voleb

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, nejvyšší autorita v zemi, v pátek vyzval vůdce demonstrací, aby pouliční protesty ukončili. Varoval je, že v opačném případě ponesou odpovědnost za důsledky. [celá zpráva]

Írán se od minulého pátku zmítá v nepokojích, jejichž příčinou je nesouhlas opozice s výsledky voleb. Opozice žádá jejich zopakování.

Na dnešek si poražené kandidáty pozvala rada dohlížitelů k projednání jejich stížností na údajnou neregulérnost hlasování. Tento nejvyšší ústavní orgán, který neodvolatelně rozhodne o platnosti voleb, výsledky svého šetření oznámí prý už v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám