Hlavní obsah

Pouliční násilnosti provázejí prezidentské volby v Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Televizní debata dvou kandidátů na nového íránského prezidenta přiměla tisíce jejich stoupenců svést v sobotu večer bitvu v ulicích Teheránu při které tekla krev a hořely zaparkovaná auta. Agentura Reuters k tomu poznamenává, že podobných násilností s blížícím se datem voleb přibývá a nabírají na intenzitě.

Článek

Incidenty propukly poté, co stoupenci Ahmadínežáda a jeho umírněného rivala Mahdího Karrúbího sledovali na náměstí v severozápadní části Teheránu na velkoplošných obrazovkách televizní debatu mezi oběma prezidentskými kandidáty.

První kolo prezidentských voleb se bude konat 12. června. Proti konzervativnímu Ahmadínežádovi ve volbách kandiduje krom Karrúbího i umírněný bývalý premiér Mír Hosejn Músáví a konzervativní bývalý velitel íránských elitních revolučních gard Mohsen Rezáí.

Sporadické nepokoje v íránském hlavním městě propukly už v pátek. Zapojují se do nich především mladí stoupenci prezidentských kandidátů, kteří budou v nadcházejících volbách hlavní rozhodovací silou. Více než 60 procent Íránců je mladších třiceti let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám