Hlavní obsah

Předvolební Írán zažil další násilnosti, v bance uhořelo pět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

V jihoíránském Záhedánu v pondělí uhořelo v bance pět lidí. Budovu prý zapálil dav sunnitů, který se vydal plenit město, když se začala šířit zpráva o smrti sunnitského duchovního. Nepokoje trvají v Záhedánu od minulého týdne. Teherán tvrdí, že se zahraniční nepřátelé snaží v zemi měsíc před prezidentskými volbami vyvolat atmosféru strachu.

Foto: IRNA, Reuters

Sunnitská opozice se přihlásila i k masakru v mešitě.

Článek

Všechny oběti žhářského útoku jsou podle íránské televize PressTV zaměstnanci banky. Zraněno bylo několik desítek lidí. Předtím íránská policie oznámila, že v neděli bylo v Záhedánu zatčeno několik lidí, kteří se snažili vyvolat napětí mezi tamními šíity a sunnity.

Írán se připravuje na prezidentské volby, které se budou konat 12. června a v nichž se prezident Mahmúd Ahmadínežád uchází o druhý mandát. V pátek ozbrojení muži zaútočili v Záhedánu na Ahmadínežádův volební tým a tři lidi zranili.

Odpor sunnitů v Zahedánu

Záhedán leží u hranice s Pákistánem a žije v něm poměrně početná skupina menšinových sunnnitů. Právě sunnitská opoziční skupina se přihlásila ke čtvrtečnímu útoku na mešitu. Úřady pak nechaly veřejně oběsit tři muže - údajně do Íránu dopravili výbušniny, které byly při atentátu použity. Podle nich má skupina hlavní sídlo v Pákistánu, takže byl na ministerstvo zahraničí předvolán pákistánský velvyslanec.

Další incident se stal v sobotu, kdy byla na palubě letadla vnitrostátní linky z Ahvázu do Teheránu nalezena bomba. Letadlo s asi 130 lidmi se stačilo vrátit na letiště, odkud startovalo, a nálož byla zneškodněna.

Úřady všechny tyto incidenty připisují nepřátelům země, hlavně USA, kteří se údajně snaží v Íránu vyvolat pocit bezpečnostního ohrožení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám