Hlavní obsah

Padlých Američanů v Iráku prudce přibylo, iráckých obětí je méně

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V květnu bylo v Iráku zabito 24 amerických vojáků. Je to nejvyšší počet od září 2008. Svědčí to o nárůstu násilí v zemi, které se v posledních týdnech projevuje rostoucím počtem atentátů motivovaných především náboženskými rozdíly mezi šíity a sunnity, uvádí BBC. Počet iráckých obětí ale v květnu ve srovnání s dubnem poklesl na polovinu.

Foto: Reuters

Americký voják na hlídce v Iráku. (Ilustrační foto)

Článek

Během května překročil počet amerických vojáků zabitých v Iráku hranici 4300, je jich už 4304. Poslední dva zemřeli v neděli při nehodách Tallílu a v Tikrítu. Do počtu 24 mrtvých z května jsou zahrnuti i oběti amerického vojáka, který na klinice postřílel své kolegy. [celá zpráva]

Na druhou stranu ale v květnu ve srovnání s dubnem klesl na polovinu počet iráckých obětí. Zemřelo 165 Iráčanů včetně 31 příslušníků ozbrojených sil. Je to dokonce méně než v lednu, kdy zemřelo 187 Iráčanů. V dubnu vyšplhal počet obětí na 355, přičemž 290 jich zahynulo při pumových atentátech, píší Los Angeles Times.

Vývoj vyvolal rozporuplné komentáře. Bagdádský zpravodaj BBC Nicholas Witchell varoval, že po stažení amerických vojáků z měst naplánovaném na 30. června může násilí v zemi prudce vzrůst.

Američané se z měst nestáhnout úplně

Podle amerického generála Keitha Walkera, který působí v Iráku, ale vývoj ukazuje, že vzbouřenci už nejsou schopni vést dlouhodobou kampaň atentátů.

"Po dvaadvacet týdnů z 26 jsme registrovali méně než 100 útoků za týden," uvedl pro agenturu AP. Zdůrazňuje ale, že vzbouřenci jsou občas schopni podniknout útoky většího rozsahu s desítkami obětí.

Současně ale uvedl, že i po stažení amerických vojáků z měst zůstanou hlídky v krizových oblastech. "Zůstává jen určit, kolik jich bude,“ uvedl Walker s tím, že dohoda s Iráčany je už hotová. Američané nebudou jen trénovat irácké vojáky. "Tohle nejsou skořápky,“ zdůraznil generál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám