Hlavní obsah

Osady budou expandovat, řekl Netanjahu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navzdory nesouhlasu mezinárodního společenství tvrdí, že by mělo být dovoleno rozšíření židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle Netanjahua nebudou budovány žádné nové osady, ale stávající by měly expandovat.

Článek

Netanjahuovo prohlášení přišlo jen týden po jeho návštěvě Washingtonu, při němž mu americký prezident Barack Obama mimo jiné řekl, že osídlování okupovaných území musí skončit. V židovských osadách na těchto územích žije na 280 000 Izraelců a podle USA to představuje překážku mírovému procesu. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se odmítá s Netanjahuem sejít, dokud nezastaví další výstavbu na palestinských územích dobytých ve válce v roce 1967.

"Nemám zájem budovat nové osady, nedává ale smysl chtít po nás nereagovat na potřeby přirozeného růstu a zastavit veškerou výstavbu. Nebudeme lidem říkat, aby neměli děti, nebo nutit mladé lidi, aby se od svých rodin odstěhovali,“ řekl podle BBC premiér při zasedání vlády.

Netanjahu nicméně slíbil odstranění staveb, které na Západním břehu stojí bez povolení a neplánovaně. Minulý týden jedno sídliště izraelská policie zrušila. Podle ministra obrany Ehuda Baraka bude odstraněno celkem 22 takových osad.

Izrael povolil 121 židovských osad na okupovaných územích. Od počátku devadesátých letech jich bylo vystavěno asi sto.

Reklama

Výběr článků

Načítám