Hlavní obsah

Nákaza prasečí chřipkou se objevila v Kuvajtu u amerických vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První výskyt prasečí chřipky v sobotu ohlásil Kuvajt. Nákaza virem A(H1N1)byla potvrzena u amerických vojáků, oznámila agentura KUNA. Virus byl zjištěn u neupřesněného počtu amerických vojáků při jejich tranzitu Kuvajtem, uvedla kuvajtská agentura s odvoláním na zástupce kuvajtského ministerstva zdravotnictví Ibráhíma Abdal Hádího.

Článek

Hádi neuvedl počet nakažených amerických vojáků, ani odkud do země přijeli a kam směřovali.Jak řekl, nakaženým vojákům se dostalo nezbytné lékařské péče na americké vojenské základně v Kuvajtu a většina z nich už zemi opustila.

Podrobnosti o zdravotním stavu vojáků, kteří zůstávají v karanténě na základně, Hádí nesdělil. Žádný jiný případ nákazy virem takzvané prasečí chřipky se v Kuvajtu nevyskytl, dodal.

Americká ambasáda podle agentury AP sdělila, že případy nákazy novým chřipkovým virem byly "předběžně" potvrzeny. Nedodala však žádné podrobnosti, zdůraznila jen, že vojáci nepřišli do kontaktu s kuvajtským obyvatelstvem.

Není to první výskyt nemoci u příslušníků amerických ozbrojených sil. Začátkem květan americké námořnictvo odložilo humanitární misi lodi USS Dubuque, která měla odplout do jižního Pacifiku. Jeden z námořníků měl prasečí chřipku a 50 dalších její příznaky. Loď zůstala v kalifornském přístavu.[celá zpráva]

Kuvajt je pro USA důležitý

Ropný emirát Kuvajt v Perském zálivu je spojencem USA a logistickou základnou pro americký vojenský personál sloužící v Iráku. V zemi je rozmístěno kolem 15 000 amerických vojáků.

Prasečí chřipku dostalo ve světě už přes 12 100 lidí ve více než 40 zemích. Vyplývá to z údajů, které v pátek večer zveřejnilo na svých stránkách Evropské středisko pro prevenci nemocí a kontrolu (ECDC). Nejvíc nakažených evidují lékaři v USA. Podle tamního centra pro kontrolu nemocí jich v pátek bylo přes 6550. V Mexiku se virem nakazilo kolem 4000 lidí a v Kanadě kolem 720. Virus ve světě prokazatelně zabil 86 osob, uvedla Světová zdravotnická organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám