Hlavní obsah

Krvavý útok na svatební oslavu v Turecku si vyžádal 44 obětí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Nejméně 44 lidí přišlo v pondělí večer o život a šest jich bylo zraněno na jihovýchodě Turecka poblíž syrských hranic. Skupina maskovaných lidí tam zaútočila automatickými zbraněmi a granáty na účastníky svatební veselky. Mezi oběťmi je i šestnáct dětí, uvedl turecký server Hürriyet. Počet obětí potvrdil ministr vnitra Besir Atalay. K příčině masakru dodal, že mezi rodinami panovalo nepřátelství. Zadrženo bylo osm podezřelých.

Článek

Krvavá řež se stala v vesnici Bilge v provincii Mardin. Podle svědků byli útočníci čtyři a do domu, kde se konala svatební slavnost, vtrhli v maskách a po zuby ozbrojeni. Jejich vražedné řádění trvalo zhruba 15 minut. "Nevěřil byste svým očím," uvedl Ahmet Can, který odvezl do nemocnice tělo své neteře.

Při útoku zahynulo mnoho členů rodin ženicha i nevěsty, včetně dětí. O osudu samotných novomanželů zatím není nic známo. Veselky se zúčastnilo kolem dvou stovek lidí.

Útočníci po přepadu utekli a bezpečnostní složky po nich zahájily pátrání. Podle turecké státní televize obklíčili vesnici vojáci a uzavřeli všechny okolní silnice. Do míst nemají přístup ani novináři. Okolní nemocnice, kam byli odvezeni zranění, žádají občany, aby přišli darovat krev.

Policie už zadržela osm podezřelých. 

Příčinou masakru bylo asi nepřátelství mezi rodinami

Zatím není jasné, proč svatební oslava skončila v krvi. V oblasti sice už čtvrt století probíhají boje s kurdskými separatisty, a v rodinách nevěsty i ženicha byli příslušníci takzvané vesnické gardy, jež mají podporu turecké vlády v boji proti zakázané separatistické Kurdské straně pracujících.

Turecký ministr vnitra Besir Atalay nicméně vyloučil, že by šlo akci teroristů. "Na základě vyšetřování jsme dospěli k závěru, že to nebyl teroristický čin, ale státní zastupitelství v šetření stále pokračuje," cituje jej BBC

Atalay dodal i možnou příčinu masakru. Podle něj panovalo v posledních letech mezi oběma rodinami nepřátelství. Místní média spekulují, že mohlo jít o krevní mstu. Útoku prý předcházela hádka mezi hosty. 

PKK usiluje o nezávislost jihovýchodu Turecka na ústřední vládě v Ankaře. Ozbrojená kampaň, kterou kurdští separatisté vedou už od roku 1984, si vyžádala přes 44 000 lidských životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám