Hlavní obsah

75letá Saúdka dostane 40 ran bičem a vězení kvůli návštěvě

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Soud v Saúdské Arábii odsoudil 75letou ženu syrského původu ke 40 ranám bičem, čtyřem měsícům za mřížemi a vyhoštění z království. V jejím domě totiž náboženská policie našla dva muže, kteří nebyli její příbuzní. Uvedla to stanice CNN s odkazem na tamní média.

Foto: Morteza Nikoubazl , Reuters

V Saúdské Arábii není povolen kontakt žen s muži, kteří nejsou příbuzní. Ilustrační foto.

Článek

Příslušník náboženské policie objevil dvojici mužů Fahda a Hadiana v domě Chamisy Savádiové v Chamlí loni. Čtyřiadvacetiletý Fahd podle deníku al-Watan policii řekl, že měl právo v domě přebývat, protože ho Savádiová jako dítě kojila a je tudíž podle práva její syn. Dodal, že přinesl Savádiové chléb a Hadian je jeho přítel, který ho do domu vyprovázel. Policistu vysvětlením neobměkčil a on oba muže zatkl.

Ani soudci Fahdův argument nestačil. V rozsudku se podle listu al-Watan uvádí, že bylo dokázáno, že ho Savádiová nekojila a není tudíž jejím synem. Kontakt mezi muži a ženami, kteří nejsou příbuzní, je podle konzervativní wahhábistické formy islámu, jež je v Saúdské Arábii státní ideologií, zakázán.

Fahd kromě vyhoštění obdržel od soudce stejný trest jako Savádiová, Hadian dostal trest 60 ran bičem a půl roku vězení. Žena se chce odvolat.

Není to poprvé, co výrok saúdskoarabského soudu vyvolal rozpory. Předloni byla 19letá oběť několikanásobného znásilnění odsouzena k 200 ran bičem a šesti měsícům za mřížemi za styk s mužem, který nebyl jejím příbuzným. Sedm mužů, kteří ji pak znásilnili, dostalo tresty od 10 měsíců do pěti let. Na mezinárodní tlak nakonec král dívku omilostnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám