Hlavní obsah

Bezpečnostní kabinet Izraele schválil jednostranné příměří v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelský bezpečnostní kabinet v sobotu schválil jednostranné příměří v pásmu Gazy. Informovala o tom agentura Reuters. Hnutí Hamas nicméně již dříve prohlásilo, že i přes jednostranné izraelské příměří bude v útocích pokračovat, dokud se izraelské jednotky nestáhnou z pásma Gazy.

Foto: Ronen Zvulun , Reuters

Izraelský premiér Ehud Olmert

Článek

Podle egyptského návrhu by boje měly utichnout na deset dnů, přičemž izraelské jednotky by v pásmu Gazy zůstaly. Hraniční přechody by zůstaly uzavřené, dokud by nezačala platit bezpečnostní opatření, která by zabránila pašování zbraní do Gazy.

Nicméně nejmenovaný vládní činitel řekl, že i když Izrael vyhlásí jednostranný klid zbraní, vyhrazuje si právo jednat v případě, že ozbrojenci Hamásu zaútočí na jeho vojáky, nebo budou izraelské území nadále ostřelovat raketami. Hamás oznámil, že pokud nebudou splněny jeho požadavky, bude v útocích pokračovat.

Olmert na tiskové konferenci prohlásil, že se podařilo dosáhnout všech cílů třítýdenní ofenzivy izraelské armády v pásmu Gazy proti Hamásu. Toto militantní hnutí bylo podle Olmerta vojenskou operací tvrdě postiženo a jeho schopnost ostřelovat izraelské území raketami z pásma Gazy se podařilo výrazně omezit. 

Od počátku izraelské ofenzivy přišlo o život asi 1150 Palestinců. Raketové útoky Hamasu zabily tři izraelské civilisty a v bojích zahynulo deset izraelských vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám