Hlavní obsah

Olmert se chlubí, že úkoloval Bushe, USA to popírají

Právo, BBC, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Důvodem, proč se Spojené státy zdržely 9. ledna hlasování v Radě bezpečnosti OSN (RB OSN) o rezoluci, která požadovala okamžité zastavení bojů v Gaze a stažení izraelských jednotek, byl telefonický pokyn izraelského premiéra Ehuda Olmerta americkému prezidentovi Georgi Bushovi. Tvrdí to samotný Olmert.

Foto: Ronen Zvulun , Reuters

Izraelský premiér Ehud Olmert

Článek

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová podle některých arabských představitelů slíbila, že rezoluci podpoří. Když se to ale izraelský předseda vlády dozvěděl, rozhodl se jednat a ihned volal Bushovi, aby zakročil.

Telefon prý zvedla spojovatelka. „Řekl jsem: Sežeňte mi k telefonu prezidenta Bushe. Odpověděli, že má právě projev ve Filadelfii. Řekl jsem jim, že je mi to jedno, že s ním potřebuji hovořit teď. Odešel (Bush) z pódia, přivedli ho do jiné místnosti a já s ním mluvil. Řekl jsem mu: nemůžete hlasovat pro rezoluci,“ prohlásil Olmert v projevu v městě Aškelon.

Bush prý poté ihned volal Riceové a nařídil jí, aby pro rezoluci nehlasovala. „Zůstala tam pěkně ztrapněná,“ řekl Olmert později agentuře AP.

Spojené státy jeho tvrzení oficiálně popřely. “Jsou tam nepřesnosti,” řekl podle agentury Reuters na adresu Olmertových výroků mluvčí Bílého domu Tony Fratto.

Mluvčí Riceové Sean McCormack byl ostřejší a označil je za “stoprocentně, zcela, úplně nepravdivé”. Ministryně podle něj byla předem rozhodnuta se hlasování zdržet.

Riceová podporu původně slíbila

Jak ale agentura Reuters napsala, arabští činitelé po hlasování tvrdili, že jim Riceová podporu rezoluce skutečně slíbila. Navíc několik minut před hlasováním členové jejího doprovodu sdělili novinářům, že ministryně k nim vystoupí s krátkým proslovem. Pak prý ale setkání s reportéry náhle zrušila s tím, že bude mluvit telefonicky s Bushem.

“Hlasování bylo odloženo, zatímco ostatní ministři čekali, až Riceová hovor skončí. Pak vešla do sálu obklopená klubkem arabských ministrů, kteří zatímco s nimi hovořila, kroutili hlavami. Ihned po hlasování se sebrala a beze slova k novinářům odletěla do Washingtonu,” napsal Reuters.

Rezoluce přesto byla schválena. USA se sice zdržely, ale nevetovaly ji. Ostatní členové rady hlasovali pro.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám