Hlavní obsah

RB OSN schválila rezoluci vyzývající k zastavení bojů v Gaze

NEW YORK
Aktualizováno

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů na zasedání v New Yorku ve čtvrtek pozdě večer tamního času schválila rezoluci, která požaduje okamžité zastavení bojů v pásmu Gazy a stažení izraelských jednotek zpět do Izraele. Spojené státy se zdržely hlasování.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Rada bezpečnosti OSN při jednání o situaci v pásmu Gazy

Článek

Pro rezoluci hlasovalo 14 členů. Spojené státy, hlavní spojenec Izraele, se hlasování zdržely. Hlasování se konalo tři dny po intenzivním vyjednávání klíčových arabských států s USA, Velkou Británií a Francií.

"Všichni jsme si velmi vědomi toho, že mír se dělá na zemi, zatímco rezoluce se píšou ve Spojených národech (OSN)," prohlásil britský ministr zahraničí David Miliband s tím, že jejich prací (OSN) je nyní podpořit snahy o mír a pomoci přeměnit slova na papíře v potřebné změny.

USA se zdržely hlasování, návrh ale nevetovaly 

Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová rezoluci uvítala s tím, že USA "plně podporují" stanovené cíle. Podle Riceové se Spojené státy zdržely hlasování, protože nejdříve chtějí vidět výsledky egyptského zprostředkovatelského úsilí.

Riceová dále řekla, že egyptská a francouzská iniciativa musí být "nejen oslavována, ale podporována". Rada bezpečnosti prý připravila cestovní mapu pro udržitelný a trvalý mír.

Rezoluce požaduje také zamezení pašování zbraní do Gazy 

Rezoluce kromě okamžitého zastavení bojů a stažení izraelských vojáků z Gazy požaduje opatření, která zamezí pašování zbraní do pásma. Součástí textu je i žádost na otevření hranic a umožnění distribuce humanitární pomoci v Gaze.

Od 27. prosince, kdy Izrael zahájil vojenské operace v pásmu Gazy jako odpověď na ostřelování své země z území ovládaného Hamasem, zahynulo nejméně 770 lidí. O život přišlo 11 izraelských vojáků a tři civilisté. Agentura AFP oznámila, že ve čtvrtek při dělostřeleckém ostřelování města Gazy poprvé umírali cizinci. Při útoku zemřely Ruska a Maročanka.

Návrh Libye neprošel

Arabské země usilují o urychlené schválení rezoluce, která by vyzvala k okamžitému příměří. Návrh Libye, která je v současnosti jediným arabským členem Rady bezpečnosti, ale USA a jejich spojenci odmítli jako protiizraelský.

Rada bezpečnosti OSN má 15 členských zemí. Aby rezoluce prošla, musí pro ni zvednout ruku zástupci nejméně devíti zemí. V případě, že byť jen jediná země aktivně hlasuje proti, návrh je vetován a padá pod stůl. To se v případě Izraele často děje, když proti hlasují Spojené státy.

Izrael se podle Reuters staví proti jakémukoli vyjádření Rady bezpečnosti ke krizi v Gaze, ať už by se jednalo o závaznou rezoluci nebo o nezávazné prohlášení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám