Hlavní obsah

Napětí mezi Palestinci pokračuje, v Gaze pozatýkali členy Fatahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA/RAMALLÁH

Vysocí představitelé palestinského hnutí byli zatčeni v pátek v pásmu Gazy. Zadrželi je příslušníci bezpečnostních sil konkurenčního Hamásu, které ovládá pásmo. Napětí mezi oběma soupeřícími palestinskými hnutími tak trvá.

Článek

Mezi patnácti zatčenými vysokými představiteli Fatahu v Gaze jsou i Ibráhím abú Nádža a Zakaríja Agha. Ty Abbás pověřil dohledem nad Fatahem v pásmu poté, co jej loni v červnu zcela ovládl Hamás.

Mluvčí Hamásu Samí abú Zuhrí prohlásil, že zatýkání v Gaze má za cíl donutit bezpečnostní síly Fatahu za západním břehu Jordánu, aby propustily členy Hamásu zadržené tento týden.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás ale už ve čtvrtek večer oznámil, že budou propuštěny dvě stovky členů Hamásu, které byly zatřeny tento týden.  Podle Hamasu však zatím jeho aktivisté na západním břehu Jordánu propuštěni nebyli.

Vzájemné střety obou hnutí tento týden zesílily. Hamás obvinil příslušníky Fatahu, že stojí za víkendovou sérií výbuchů bomb v pásmu Gazy a mnoho jich pozatýkal. Fatah, který odmítá, že by měl cokoli společného s atentáty na oplátku zadržel 200 členů Hamásu na Západním břehu Jordánu, který ovládá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám