Hlavní obsah

USA prý budují v Iráku nové letiště jako základnu pro útok na Írán

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V Iráku se šíří spekulace, podle nichž si americká armáda chce v kurdské autonomní oblasti v blízkosti hranic s Íránem vybudovat základnu jako východiště pro případný úder proti Teheránu.

Foto: Profimedia.cz

Stavba letiště v iráckém Erbílu

Článek

Kurdská média ve středu s odvoláním na starostu města Halabdža Chodeira Karima informovala, že v tomto místě vzdáleném od Íránu jedenáct kilometrů se má za podpory USA vybudovat nové mezinárodní letiště. Karim podle svých slov neví, zda by mohlo být využito také k vojenským účelům.

Pozorovatelé i místní Kurdové, kteří mají pro stavbu letiště odprodat své pozemky, dávají projekt do souvislosti s hrozbami USA na adresu Teheránu kvůli jeho jadernému programu. Dohady podněcuje i skutečnost, že v kurdské oblasti na severu Iráku již dvě letiště jsou - v Erbílu a Sulejmánii.

Letiště by mělo být vybudováno 11 kilometrů od irácké hranice u města Halabdža. Foto: Novinky.cz s použitím google.maps

Město Halabdža se stalo v roce 1988 dějištěm nasazení otravných plynů iráckou armádou Saddáma Husajna proti kurdskému obyvatelstvu. Masakr si tehdy vyžádal pět tisíc mrtvých.

Iráčané zajišťují bezpečnost v 10 provinciích

Ve středu americká armáda předala iráckým kolegům provincii Kádisíja v centrální části země. Iráčané tak zajišťují bez cizí pomoci bezpečnost už v desíti z 18 provincií své země. S odvoláním na místopředsedu iráckého parlamentu Chálida Attíju o tom informovala agentura AFP.

Toto rozhodnutí Attíja označil za další „úspěch, který potvrzuje zlepšující se výkonnost irácké armády“. Kádisíja byla v minulosti dějištěm krvavých bojů mezi znepřátelenými šíitskými milicemi. Přítrž jim učinila loňská listopadová ofenzíva, jíž se kromě americké a irácké armády zúčastnili také polští vojáci.

Předáním Kádisíje má polská mise v Iráku skončit. Nyní v ní slouží 900 vojáků a v říjnu by měli odejít domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám