Hlavní obsah

Afghánský atentátník na motorce zabil 24 osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL
Aktualizováno

Sebevražedný atentátník zaútočil v neděli v afghánské provincii Uruzgán na automobil afghánské policie. Zabil nejen čtyři policisty, ale také dvacet civilistů. Dalších 42 lidí bylo podle prvních zpráv při útoku na tržišti zraněno.

Článek

Dvacet civilistů a čtyři policisté zahynuli při nedělním sebevražedném útoku na tržišti v jihoafghánské provincii Uruzgán. Atentátník si zvolil za terč policejní vozidlo, sdělil provinční policejní šéf agentuře Reuters.

"Při útoku zahynulo 20 civilistů a čtyři policisté. Dalších 37 civilistů a pět policistů bylo zraněno," informoval policejní šéf provincie Džama Gul tiskovou agenturu DPA. Podle něj atentátník jedoucí na motorce záměrně narazil do policejního vozidla. Z útoku viní radikální hnutí Tálibán.

V sobotu v sousední provincii Hílmand se teenager odpálil u tábora afghánské armády. Zabil dva vojáky a dítě.

Útoky potvrzují předchozí zprávy, že situace v Afghánistánu je v posledních dvou měsících horší než v Iráku. V Afghánistánu má koalice větší ztráty než v Iráku a více je i civilních obětí. USA zřejmě proto plánují přesun části svých jednotek z Iráku do Afghánistánu.

USA potřebují posílit jednotky v Afghánistánu

Internetová verze listu New York Times v sobotu uvedla, že vláda amerického prezidenta George Bushe hodlá stáhnout v září další americké vojáky operující v Iráku. S odvoláním na nejmenované vojenské a civilní činitele deník uvedl, že důvodem stažení z Iráku je zřejmě naléhavá potřeba posílit americké jednotky v Afghánistánu, kde Tálibán zintenzivnil své akce.

Podle nejpravděpodobnějšího scénáře by v Iráku zůstalo jen 120 až 130 tisíc vojáků z loňských 168 000. Stahování bylo koncem jara pozastaveno, aby se vyhodnotilo, jak velký dopad bude mít odchod vojáků na bezpečnost v Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám