Hlavní obsah

Olmert jednal s plánovačem útoku na irácký reaktor

Právo, DPA, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrael stupňuje přípravy na případný útok proti Íránu. Minulý týden se jeho premiér Ehud Olmert tajně sešel s vysokým důstojníkem izraelské armády Aviamem Selou. Ten byl mozkem bleskové akce, při níž izraelské letectvo v roce 1981 srovnalo se zemí irácký reaktor Osirak a tím preventivně pohřbilo případné ambice Saddáma Husajna vyrobit jadernou zbraň.

Článek

O schůzce informoval izraelský deník Maariv. O Selově významu svědčí skutečnost, že právě plánovače akce označili později sami piloti z bombardovací letky za skutečné hrdiny osiracké mise.

Informace o schůzce je další zprávou, která naznačuje, že Izrael to s plánem ukončit íránský jaderný program případně i vojenskou silou myslí vážně.

Počátkem června izraelský vicepremiér a ministr dopravy Šaul Mofaz pohrozil, že „pokud bude Írán pokračovat ve vývoji jaderných zbraní, vojenský úder je nevyhnutelný. Minulý týden zase americký New York Times s odvoláním na zdroje z amerického ministerstva obrany napsal, že Izrael počátkem června uspořádal rozsáhlé vojenské cvičení, které vypadalo jako příprava na případný letecký útok na íránská jaderná zařízení.

Pouze manévr psychologické války?

Manévry údajně proběhly nad nad Středozemním mořem a Řeckem a zúčastnila se jich stovka letadel typu F-16 a F-15. Podle listu by mohlo jít o nácvik dálkových úderů.

Maariv ovšem upozornil, že podobné zprávy jsou cíleně vypouštěny v rámci „psychologické války“, která má Írán zastrašit. „Únik zprávy z Pentagonu je pokusem Írán odradit a zvýšit na něj tlak, který by ho přiměl spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii,“ napsal Maariv.

Tuto spekulaci nepřímo potvrdil i činitel Pentagonu, podle něhož mělo cvičení vyslat jasné varování, že Izrael je připraven jednat vojensky, pokud selžou ostatní prostředky přimět Írán, aby upustil od výroby uranu vhodného k výrobě pum. Írán přitom tvrdí, že chce obohacovat uran pouze pro civilní účely a že má na vlastní zdroje jaderné energetiky právo.

Írán v centru pozornosti 

Evropská unie v pondělí proti Íránu kvůli jeho jaderného programu schválila nové sankce. Jde o zmrazení zahraničních aktiv a kapitálových rezerv největšího íránského peněžního ústavu Bank Melli.

EU a USA se už před časem dohodly, že jsou připraveny dalšími kroky rozšířit dosavadní sankce uplatňované OSN vůči Íránu kvůli. Mají zajistit, aby íránské banky nemohly podporovat aktivity směřující proti snahám o odzbrojení či proti teroristické činnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám