Hlavní obsah

BBC: V Iráku přišlo vniveč 23 miliard dolarů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Během pěti let iráckého konfliktu se ztratilo, bylo ukradeno, špatně investováno či chybně zaúčtováno na 23 miliard dolarů (na 370 miliard korun). Uvedla to britská stanice BBC po prozkoumání amerických i iráckých vládních pramenů.

Foto: Jim Young, Reuters

Administrativa prezidenta George Bushe podle BBC brání vyšetřování sporných zakázek a zneužívání smluvních výsad.

Článek

Podle reportérů programu Panorama brání diskuzi a vyšetřování zmíněných nařčení zákazy americké vlády. Ty se vztahují na 70 procent případů, kdy se kvůli zpronevěře a špatnému hospodaření v rámci rekonstrukčních programů v Iráku ocitly americké firmy před soudem.

"Peníze, které přišly vniveč, defraudace a zneužívání smluvních výsad - je to do nebe volající. Mohl by to být největší případ válečného profitování v dějinách,“ řekl demokrat Henry Waxman, který předsedá sněmovní komisi dohlížející na vládní reformy.

BBC upozornila, že u soudu neskončila žádná z velkých firem, které v Iráku působí. Ve středu pozornosti je zejména společnost Halliburton. Už krátce po invaze Američanů do Iráku v březnu 2003 upozorňovali někteří čelní představitelé Pentagon na střet zájmů. Texaskou společnost vedl kdysi Dick Cheney, viceprezident George Bushe. Halliburton byla nezvykle jedinou firmou účastnící se tendru - a vyhrála.

Reportéři britské stanice viní z korupce také iráckou vládu. V roce 2004 byl ministrem obrany jmenován Hazím Šalan. Podle BBC se záhy se svými spolupracovníky obohatil o 1,2 miliardy dolarů (zhruba 20 miliard korun). Od Polska nakoupili zastaralé zbraně, které prezentovali jako nejmodernější. Peníze šly mezitím na jejich soukromé účty. Šalan, který vlastní i několik nemovitostí v centru Londýna, tvrdil, že nic špatného neudělal a stal se obětí kampaně proti proíránskému bloku ve vládě.

Nakonec byl odsouzen na dva roky za mřížemi. Podařilo se mu ale uprchnout a dosud se skrývá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám