Hlavní obsah

Gaza se ponořila do tmy, elektrárna nemá palivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA
Aktualizováno

Palestinci v Gaze zažívají od soboty opakované výpadky elektrického proudu. Jediná elektrárna v oblasti totiž na začátku víkendu přestala vyrábět energii. Izrael minulý týden pozastavil dodávky paliva kvůli neustávajícím útokům palestinských radikálů, kteří ostřelují území židovského státu raketami. V pátek jedna raketa zabila Izraelce.

Článek

Izrael v pondělí oznámil, že dodávky obnovil. Palivo bude určeno jen pro elektrárnu a vozidla.

Elektrárna zásobuje asi třetinu území Gazy, zbytek dostává proud přímo z Izraele. Palivo pro elektrárnu sice platí Evropská unie, protože však v pásmu není žádný přístav ani letiště, musejí dodávky jít přes území Izraele.

Izrael od minulého roku opakovaně přerušil dodávky paliv a energií do pásma kvůli ostřelování jihu svého území palestinskými raketami.

Humanitární organizace opakovaně varovaly, že přerušení dodávek postihuje především nevinné lidi. Izrael k němu přistupuje, aby radikálové neměli benzín do svých aut.

Tentokrát však nevarují před aktuální humanitární krizí, protože už pominuly zimy a zatím nehrozí, že by se bez energií ocitly nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám