Hlavní obsah

Saddámova vicepremiéra soudí za popravu, u které nebyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD
Aktualizováno

Současná irácká vláda pokračuje v účtování s minulostí z dob Saddáma Husajna. Před soudem v úterý stanul i vicepremiér Tárík Azíz, který je se sedmi dalšími vysokými představiteli iráckého režimu obviněn z podílu na popravě čtyřiceti obchodníků. Podle Azízova syna přitom obviněný nebyl v té době ani v Iráku. Proces byl odročen na 20. května.

Foto: Archiv, Právo

Tárik Azíz

Článek

Tárika Azíze bude soudit stejný tribunál, který odsoudil k smrti Saddáma Husajna i jeho bratrance Alího Hassana Al-Madžída, známého také pod přezdívkou Chemický Alí. Předsedat mu bude soudce Rauf Rašíd Rahmán, který poslal na smrt Saddáma Husajna za popravu 148 šíitů z Dudžajlu, kde byl spáchán neúspěšný atentát na Husajna.

Azíz byl v době procesu mimo Irák

V roce 1992 bylo v Bagdádu popraveno 42 obchodníků. Odsouzení byli za šroubování cen potravin v době, kdy byly na zemi uvaleny mezinárodní sankce a postrádala příjmy z ropy. Azíz byl v té době vicepremiérem a ministrem zahraničí.

Obchodníci byli odsouzeni k smrti ve zrychleném procesu. Podle Azízova syna Siáda je otec nevinný. "Otec mi řekl, že nikdy neměl nic společného s případem. V té době byl oficiálně vyslán do zahraničí," řekl Azíz agentuře AFP. Zdůrazňuje, že na jeho otce nepodala žalobu žádná z rodin obětí.

"Neexistuje žádné věrohodné obvinění proti Azízovi," řekl agentuře Reuters Azízův obhájce Badía Árif. "Prokutura předpokládá, že jen kvůli tomu, že byl (Azíz) členem Rady revolučního velení, která rozsudky smrti vynesla, je vinen."

Reklama

Související témata:

Související články

Irák popravil Saddámovy spoluviníky

Bývalý šéf irácké tajné služby Barzán Ibrahím al-Tikrítí a bývalý předseda revolučního tribunálu Avád Ahmad Bandár byli v pondělí brzy ráno oběšeni. Odsouzeni...

Bratranec Saddáma Husajna dostal trest smrti

Bratrance bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna Alího Hasana Madžída, zvaného chemický Alí, a další dva vysoké představitele Husajnova režimu, odsoudil...

Výběr článků

Načítám