Hlavní obsah

Irák popravil Saddámovy spoluviníky

BAGDÁD

Bývalý šéf irácké tajné služby Barzán Ibrahím al-Tikrítí a bývalý předseda revolučního tribunálu Avád Ahmad Bandár byli v pondělí brzy ráno oběšeni. Odsouzeni byli spolu s někdejším iráckým diktátorem Saddámem Husajnem, který byl popraven na sklonku minulého roku. Smyčka provazu oddělila al-Tikrítímu hlavu od těla.

Článek

Saddámův nevlastní bratr Tikrítí spolu s Bandárem dostali trest smrti za podíl na masakru 148 šíitů ve městě Dudžail v roce 1982. Poprava byla vykonána před rozedněním.

"Vláda nás dnes před úsvitem svolala a řekla nám, abychom někoho poslali. Vyslal jsem jednoho soudce jako svědka popravy a ta proběhla," potvrdil prokurátor Munkis Farún. Všichni svědci popravy museli podepsat prohlášení, že se zdrží chování, které by akt poprav znevážilo.

Barzánovi smyčka utnula hlavu

Odsouzenci údajně nebyli vystaveni žádnému nevhodnému zacházení a nikdo na ně nepokřikoval. Popravčí smyčka ale oddělila Barzánovi hlavu od těla. Vládní poradce Basám Husajní prohlásil, že není obvyklé, aby se při oběšení hlava oddělila od těla, ale že se to v minulosti už několikrát stalo. "Bylo to boží řízení," řekl.

Obhájce a irácké sunnity Barzánova poprava pobouřila. Člen týmu obhájců Isám Ghazzaví prohlásil, že Barzánův osud vyvolá protesty. "Když je někdo oběšen, nepřijde přitom o hlavu. Způsob, jakým byl popraven Barzán, je hanebný," řekl. Sunnitský poslanec Salím Džiburí zase volal po posouzení případu odborníky.

Šíité dnes Barzánovu smrt oslavovali v ulicích své čtvrti v Bagdádu. Jeden z nich řekl: "To je to nejmenší, co se mu mohlo stát. Měli ho vydat těmto lidem. Poprava je pro něj požehnání."

Popravy vykonány i přes výzvy k odkladu

Saddámovi spoluodsouzenci byli oběšeni i přes mezinárodní výzvy k pozastavení poprav. Proti exekucím se postavil generální tajemník OSN Pan Ki Mun, Evropská unie i řada organizací na ochranu lidských práv, podle kterých soudní proces nebyl spravedlivý.

K výzvám na pozastavení poprav se minulý týden připojil i irácký prezident Džalál Talabání.

Saddám Husajn byl popraven 30. prosince minulého roku. Pozdvižení vzbudily obrazové záznamy průběhu popravy, které ukazovaly verbální konflikt mezi šíitskými popravčími a sunnitou Husajnem. Sunnitské obyvatelstvo Iráku bylo pobouřeno i tím, že Husajn byl oběšen v polovině "šahády", vyznání víry.

Ze seznamu 55 nejhledanějších představitelů bývalého iráckého režimu prezidenta Saddáma Husajna, který 11. dubna 2003 předali američtí vojenští činitelé v podobě hracích karet svým jednotkám s pokynem zajmout nebo zabít, bylo zadrženo celkem 42 osobností, dvě byly zabity a 11 je na útěku. Z 42 zadržených byli čtyři představitelé propuštěni, dva popraveni a jeden zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Život a smrt Saddáma Husajna

V sobotu popravený Saddám Husajn stál v čele Iráku 24 let. Prezidentem se stal poté, co strana Baas, jejímž byl členem, zorganizovala v roce 1968 státní...

Výběr článků

Načítám