Hlavní obsah

Reuters zveřejnil video, které stálo kameramana život

Ha´arec, Novinky, Jerusalem Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM
Aktualizováno

Agentura Reuters zveřejnila videozáznam, který stál ve středu jejího palestinského kameraman Fadíla Šanu život. Zahynul, když jej zasáhla střepina z dělostřeleckého granátu vypáleného tankem. Výstřel ještě stihl natočit. Kameraman byl již ve čtvrtek pohřben, ceremoniálu se zúčastnily tisíce Palestinců.

Foto: Reuters

Úplně poslední záběr kamaremana zachycuje dým po výstřelu tanku na obzoru

Článek

Tělo reportéra bylo zahaleno do zkrvavené palestinské vlajky. Ke smutečnímu průvodu se přidali i četní novináři, kteří na ostatky svého kolegy nesli jeho zničenou kameru. Účastníci pohřbu nesli nad hlavami plakáty s fotografiemi kameramana a nápisem „Oběť pravdy“.

Ještě před pohřbem přicházely do nemocnice desítky reportérů, aby svému kolegovi vzdali čest. Syndikát palestinských novinářů na čtvrtek vyzval ke 24hodinové stávce svých členů.

Palestinský kameraman agentury Reuters byl jednou z 22 obětí středečních střetů mezi Izraelem a Palestinci z Gazy. Poté, co Izrael zasáhla desítka raket vypálených z Gazy a tři vojáci padli do léčky nastražené palestinskými radikály, se Izrael rozhodl pro radikální odvetu. Nasadil vzdušné i ozbrojené síly. Jedna z raket vypálených z vrtulníků zabila 11 lidí.

Výstřel z izraelského tanku, který zabil kameramana Fadíl Šanu.foto: Reuters

Izraelské ozbrojené síly se k tomuto incidentu doposud podle listu Jerusalem Post nevyjádřily. Reuters požaduje vyšetření incidentu. Palestinští novináři na protest proti smrti kolegy vstoupili do jednodenní stávky.

Podle Výboru na ochranu novinářů, americké nevládní organizace, zahynuli od roku 1992 na palestinských územích čtyři pracovníci sdělovacích prostředků. Šéfredaktor Reuters David Schlessinger požadoval důkladné vyšetření smrti pracovníka své agentury.

Kameramen Fadíl Šana při práci v Gaze foto: Reuters

Čtvrteční střety

Střety pokračovaly i ve čtvrtek. Izrael se opět stal terčem raket vypálených radikály. Kromě raket Kásám s dostřelem deset kilometrů vypálili i střely Grad s větším doletem a mohutnější hlavicí. Nezpůsobily žádné škody.

Izraelští výsadkáři při razii na Západním břehu Jordánu u Džanínu zabili dva radikály z Islámského džihádu. Zahynuli v přestřelce. Jeden z nich měl 16 let. Měli u sebe výbušniny, ozbrojeni byli puškami M-16 s noktovizory a teleskopickými zaměřovači.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám