Hlavní obsah

Radikální duchovní Sadr odvolal protestní pochody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Radikální šíitský duchovní Muktada Sadr v úterý odvolal plánované velké demonstrace svých příznivců, kteří měli zaplnit ve středu irácká města. Přesto byl v iráckém hlavním města vyhlášen zákaz jízdy pro všechny auta.

Foto: Kareem Raheem , Reuters

Bojovník Mahdího armády v Bagdádu

Článek

Sadr minulý týden vyzval, aby ve středu vyšli do ulic iráckých jeho příznivci. Hlavní demonstrace se měla konat v Bagdádu, kam měl směřovat průvod z Nadžáfu. Poutníkům z Nadžáfu bylo už v úterý zabráněno pokračovat v cestě. Asi dvě stě vozidel jedoucích z Nadžáfu se muselo zastavit v Híle. Policisté dostali příkaz nepustit dál mladé muže od 12 do 35 let.

Sadr pak demonstraci odvolal: „Vyzývám milovaný irácký lid, který chtěl demonstrovat proti okupaci, aby to odložil, protože se o něj obávám a chci ochránit jejich krev,“ uvedl v prohlášení na své internetové stránce. Manifestace se měla konat v den pátého výročí režimu Saddáma Husajna. To, že se neuskuteční, je podle Sadra ukázkou toho, že irácké bezpečnostní složky jsou „pod americkým tlakem“. Vláda také zakázala manifestaci v šíitské čtvrti Bagdádu Sadr.

Zákaz jízd v Bagdádu zmítaném boji

V iráckém hlavním městě Bagdádu byl také vyhlášen zákaz jízdy pro auta. Platí od středy pěti ráno do středeční půlnoci.

Při úterních bojích v bagdádské šíitské čtvrti Sadr zahynulo 12 lidí a 27 jich bylo zraněno. Od neděle si boje vyžádaly 48 obětí a 176 zraněných.

V pondělních bojích zahynuli také čtyři američtí vojáci, jeden byl zastřelen a dva zasáhly granáty z raketového granátometu. Šíitské milice se zaměřují právě na patroly, které ostřelují z ručních zbraní a granátometů. Střílejí i na střeženou Zelenou zónu, kde sílí americké velvyslanectví a irácká vláda.

V pondělních bojích zahynuli také čtyři američtí vojáci, jeden byl zastřelen a dva zasáhly granáty z raketového granátometu. Šíitské milice se zaměřují právě na patroly, které ostřelují z ručních zbraní a granátometů. Střílejí i na střeženou Zelenou zónu, kde sílí americké velvyslanectví a irácká vláda.

Vzhledem k intenzitě bojů hrozba Mukatdy Sadra, že jeho Mahdího armáda ukončí příměří, které vyhlásila před sedmi, působí jako bezpředmětné. Armáda bojuje od konce března, kdy se proti ní rozhodl zasáhnout irácký premiér Núrí Málikí a do útoku na čtvrtě Basry ovládané radikálními šíity poslal 30 000 vojáků a policistů.

Sadrovy milice ale armáda neporazila a konflikt se rozšířil na všechna města mezi Bagdádem a Basrou. Vláda ale nyní oznámila, že bude postupně prohledávat všechny domy ve šíitských čtvrtích ovládaných Sadrem a hledat zbraně. V neděli vypršelo ultimátum dané Sadrovi, aby Mahdího armáda složila těžké zbraně výměnou za finanční kompenzace.

Reklama

Související témata:

Související články

V Bagdádu platí celodenní zákaz vycházení

Irácká vláda prodloužila lhůtu, během níž mají radikální šíité z Mahdího armády složit zbraně. Místo tři dnů jim poskytla dnů deset. Boje mezi šíitskými...

Výběr článků

Načítám