Hlavní obsah

Iráčtí studenti, které v neděli ráno unesli, jsou na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD
Aktualizováno

Neznámí ozbrojenci unesli v neděli v Iráku čtyřicet dva univerzitních studentů. Zastavili dva autobusy se studenty jižně od města Mosulu, ale jednomu z nich se podařilo ujet. Irácké bezpečnostní síly však unesené studenty po několika hodinách osvobodily. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na mluvčího iráckých sil.

Foto: Kareem Raheem, Reuters

Násilí v Iráku pokračuje.

Článek

Přepadení se odehrálo v neděli ráno. Ve chvíli, kdy jeden autobus začal ujíždět, povstalci zahájili palbu. Vozidlo sice nezastavili, ale zranili nejméně tři lidi. "Druhý však zastavili a 42 studentů bylo uneseno," sdělil policejní mluvčí v provincii Ninive.

K zodpovědnosti za únos se nikdo nepřihlásil. V podezření jsou však příslušníci teroristické organizace al-Kájda, která se přeskupila právě v severních provinciích poté, co ji vládní síly vytlačily ze západní provincie Anbár a z hlavního města Bagdádu.

Brigádní generál Khálid Abdul-Satar uvedl, že se jednalo o studenty z mosúlské univerzity. Podle americké armády je právě třetí největší irácké město Mosul poslední velkou městskou baštou al-Kájdy v zemi.

Přestřelky v Sadr City

Násilí si v neděli vyžádalo nové oběti i v Bagdádu. Dvacet dva lidí zemřelo, nejméně 55 dalších osob bylo zraněno. Mezi mrtvými i raněnými jsou ženy a děti, napsala agentura AFP. Mezi oběťmi jsou podle agentur i členové irácké policie.

Boje vypukly v brzkých ranních hodinách v dvoumilionové čtvrti Sadr City, která je baštou milic Mahdího armády radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra. Americké jednotky společně s iráckými bezpečnostními silami čtvrť obklíčily. Bojové vrtulníky Apache také několikrát zaútočily na neupřesněné objekty ve čtvrti. Americké zdroje bez dalších podrobností oznámily, že při jednom z těchto útoků bylo zabito devět zločinců.

K nové vlně násilí v Iráku došlo jen dva dny před tím, než má vrchní velitel amerických sil v zemi generál David Petraeus informovat americký Kongres o bezpečnostní situaci v Iráku a dalších plánech Pentagonu v zemi.

Už nyní je podle agentur zřejmé, že Petraeus příští týden neslíbí velké stahování amerických jednotek ve druhé polovině letošního roku. Zákonodárcům údajně řekne, že na takové rozhodnutí je zatím příliš brzy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám