Hlavní obsah

Atentátník zabil na pohřbu iráckého policisty dvacet lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nejméně 20 lidí zabil a desítky dalších zranil v pátek sebevražedný atentátník, který se odpálil mezi účastníky pohřbu sunnitského policisty v iráckém městě Saidíja v provincii Dijála. Atentát potvrdil provinční velitel operací irácké armády Abdal Karím Rubáí.

Článek

Provincie Dijála patří k nejnebezpečnějším v Iráku, jsou v ní nejaktivnější sunnitští vzbouřenci napojení na síť Al-Kajda. Terčem jejich útoků bývají často právě iráčtí policisté a vojáci, které označují za kolaboranty.

V oblasti v posledních týdnech podnikla americká armáda několik akcí proti vzbouřencům. Navazují na operaci z června loňského roku. Podporují je i místní sunnitské kmeny, které se loni začaly přidávat na stranu vlády a amerických vojáků.

Způsob provedení atentátu i zvolené místo útoku ukazuje, že jej podnikli radikálové blízcí Al-Kajdě a že nejde o projev sektářského násilí mezi sunnity a šíity.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám