Hlavní obsah

Bin Ládinův pobočník odpovídal přes internet na otázky lidí

Novinky, ČTK, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Teroristická síť Al-Kajda zveřejnila odpovědi na část otázek, které od prosince lidé posílali prostřednictvím internetu muži číslo dvě této skupiny Ajmánu Zavahrímu. Zavahrí mimo jiné označil Organizaci spojených národů za nepřítele islámu a obhajoval útoky proti úřadům OSN.

Článek

Příznivcům své mezinárodní sítě také Zavahrí slíbil, že islámští bojovníci budou ve jménu boha dále útočit proti židovským cílům v Izraeli i jinde ve světě. Al-Kajda si podle něj nikde ve světě nevybírá "žádné nevinné oběti".

Ujistil, že šéf Al-Kajdy Usáma bin Ládin, který se podle Spojených států nejspíš ukrývá v Afghánistánu či Pákistánu, se těší dobrému zdraví. Zprávy o tom, že bin Ládin je nemocen, označil za lži.

„Jestliže byl při operacích mudžahidů zabit nějaký nevinný, pak to byla buď nezamýšlená chyba nebo se to stalo z nezbytnosti. Nevinné nezabíjíme, ve skutečnosti bojujeme proti těm, kdo nevinné zabíjejí.“

Audiozáznam o délce 1,5 hodiny je provázen anglickým překladem v rozsahu 46 stran. Jedná se o první část odpovědí na asi 2000 otázek, které loni v prosinci došly na webovou stránku Al-Kajdy od přívrženců, kritiků a novinářů z celého světa.

Odborníci na činnost teroristických skupin se domnívají, že Al-Kajda tím chce vzbudit dojem dosažitelnosti, i když její vůdci se už roky skrývají zřejmě v odlehlých pákistánských oblastech. Komunikují pouze prostřednictvím předem nahraných video nebo audio záznamů, které jsou zveřejňovány na internetu.

Bin Ládin takto v březnu vyzýval k pokračování boje v Iráku a Palestině a hrozil Evropanům za karikatury proroka Mohameda.

Reklama

Výběr článků

Načítám